• Aktuality z knižnice

            • Ak hľadáte lacný a netradičný TIP na vianočný darček pre svojich kamarátov, spolužiakov či rodičov, v Oravskej knižnici  A. Habovštiaka vieme, ako na to. Našim prvým tipom pod stromček je ČLENSKÝ PREUKAZ do knižnice na 12 mesiacov, ktorý si ako darček pre svojich blízkych môžete zakúpiť na oddelení beletrie do 23. decembra. Tak neváhajte a príďte.
            • Radi píšete, tvoríte alebo máte radi závan poézie a prózy? Nie je vám cudzí vtip, humor či originalita? Práve pre vás je určená naša súťaž o najoriginálnejší vianočný či novoročný vinš. Čas máte už len do 15. decembra... Odmeny pre tých NAJ už balíme ;) https://oravskakniznica.sk/sutaz-o-najoriginalnejsi-vianocny-vins/
            • Nudíš sa, keď skončíš TEAMS? Nevieš, čo s voľným časom? Sme tu aj pre teba. Oravská knižnica je bezpečným miestom s viac ako 95-tisíc knihami. Príď nás pozrieť, zistíš, čo je nové ;)
            • https://oravskakniznica.sk/
          • Mgr. Magdaléna Turčinová - ocenená Radou mládeže ŽK

          • Rada mládeže žilinského kraja ocenila v tomto roku za aktívnu prácu a ľudskosť  našu kolegyňu Mgr. Magdalénu Turčinovú. 

            Ocenenie za aktívne občianstvo a ľudskosť – 5 ročník realizuje na  Rada mládeže Žilinského kraja pod záštitou predsedníčky Žilinského samosprávneho kraja Eriky Jurinovej a predsedu Združenia miest a obcí Slovenska Branislava Trégera. Pandemické opatrenia  nedovolili realizovať slávnostné udelenie ocenení tak, ako bolo plánované, ale bolo jej doručené kuriérom.

            Magdaléna Turčinová pôsobí v našej škole ako učiteľka slovenského jazyka. Aktívnych žiakov zapája do rôznych literárnych súťaží. Pod jej vedením sa umiestnili viacerí žiaci na popredných miestach v súťaži Literárna poviedka. Magdaléna Turčinová má na starosti aj školskú knižnicu. Pravidelne organizuje Súťaž Záložka do knihy spája školy - Knihy rozprávajú príbehy. Vďaka jej aktivite sa táto súťaž rozvinula do vzájomnej  návštevy a následnej spolupráce viacerých škôl a žiakov, ktorí sa stretli, sprevádzali sa vzájomne po pamätihodnostiach partnerských miest a pripravili si  literárno- historický program. Okrem toho pôsobí aj ako vedúca Žiackej školskej rady v našej škole. Pod jej vedením pripravujú každoročne celoškolské akcie pre žiakov školy aj verejnosť. Z rôznorodých akcií vyberáme najmä kultúrny program ku Dňu študentov a učiteľov,  mikulášsky  a vianočný program. V neposlednom rade organizuje dobročinné zbierky pre rôzne nadácie, napr. Biela pastelka, Modrý gombík, Hodina deťom a pod., čím vedie žiakov k sociálnemu cíteniu, vzájomnej pomoci a podpore. Medzi študentami je obľúbená, každoročne pomáha štvrtákom organizovať stužkové slávnosti. Pod jej vedením sa mladí ľudia zapájajú do školských aj verejných akcií.

             Našej kolegyni srdečne blahoželáme a prajeme  ešte veľa síl, energie a chuti do ďalšej práce.

             

             

          • Olympiáda v nemeckom jazyku - školské kolo

          • V čase dištančného vzdelávania sme 24.11.2020 zorganizovali aj  školské kolo olympiády v nemeckom jazyku. Prebehlo online formou a zapojili sa do neho nemčinári IV.H triedy. Svoje zručnosti si overili pri čítaní textu s porozumením, v gramatickom teste a tiež v  komunikácii pri opise obrázku.

            Najlepšie výsledky dosiahli:

            1 miesto: Alexander Babic

            2.miesto : Eduard Ondrík

            3. miesto: Roman Ťapaj, Jakub Kľuska

            Víťazom blahoželáme a všetkým súťažiacim ďakujeme za aktívnu účasť, ktorá bude odmenená po návrate do školy :D

                                                                             Mgr. ErikaMikulášová

          • PREVENCIA SOCIÁLNO-PATOLOGICKÝCH JAVOV

          • Ministerstvo vnútra SR, odbor prevencie kriminality, spustilo projekt Zlepšenie prístupu obetí trestných činov k službám a vytvorenie kontaktných bodov pre obete,“

            Cieľom tohto projektu je aj vytvárať predpoklady pre realizáciu preventívnej politiky Slovenskej republiky a zaoberať sa postupmi na znižovanie výskytu sociálno-patologických javov, motívov a príležitostí na páchanie trestných činov.

            Aj na našej stránke vám ponúkame niekoľko užitočných informácii, prostredníctvom INFOGRAGÍK.

          • ŠKOLSKÉ KOLO OLYMPIÁDY v ANGLICKOM JAZYKU

          •  

             

            Dňa 26.11.2020 sa v dôsledku opatrení COVID 19, konalo on-line školské kolo olympiády v anglickom jazyku. Zúčastnilo sa ho 9 žiakov,  druhých, tretích a štvrtých ročníkov.

                 Školské kolo olympiády pozostávalo z písomnej a ústnej časti.

            Písomná časť bola zameraná na počúvanie originálneho anglického textu s porozumením, slovnú zásobu, gramatiku a čítanie s porozumením.

            Ústna časť pozostávala z dialógu a práce s obrázkom, kde sa hlavný dôraz kládol na schopnosť vyjadrovania sa, bohatosť slovnej zásoby, správnu gramatiku a originalitu.

            Víťaz školského kola sa zúčastní okresného kola Olympiády v AJ, kde bude reprezentovať našu školu.

             

            Výsledky školského kola: 

             

            1. miesto  -  Matej Homolka II.E
            2. miesto  -  Peter Žatkuliak  III. C
            3. miesto  -  Marek Šinál   IV.H

             

            Víťazom, ktorí boli odmenení diplomami a vecnými cenami blahoželáme!

             

             

          • Oznam riaditeľky školy

          • Podľa pokynov odboru školstva a športu ŽSK v Žiline zo dňa 8.12.2020  Vám vedenie školy SOŠ polytechnickej oznamuje, že sa neplánuje  otvoriť školu do konca roku 2020. Predpoklad je, že by sa mohli stredné školy otvoriť od 11.01.2020 s tým, že testovanie by sa malo realizovať v dňoch od 07.01. – 09.01.2020, všetko je ale momentálne v riešení. O podrobnostiach Vás budeme vopred informovať.

            Ing. Adriana Bellová, riaditeľka školy

          • iBOBOR 2020

          • V tomto školskom roku prebehla súťaž iBobor dištančne. Možnosť zapojiť sa dostalo 150 žiakov. Výsledková listina potvrdzuje prácu v správnom prostredí v počte 99 žiakov.

            V kategórii Seniori najlepší výsledok  41,37 bodov získal Matej Gigel zo IV.Hmn. Druhý najlepší výsledok 36,37 bodov sa podaril Martinovi Dibdiakovi tiež zo IV.Hmn. Tretie miesto zaujal Mário Kováčik zo IV.Eme s počtom bodov 33,37.

            Pre kategóriu Juniori sme zaznamenali najlepšie bodové hodnotenie:
            1. Marek Gruchalák I.Hmn 61.36 bodov
            2. Samuel Tisoň I.Eme 54.70 bodov
            3. Dominik Fillo I.Emm 49.36 bodov

            Najlepších účastníkov čakajú v škole diplomy a darčekové poukážky v hodnote 8 €.
            Vyzdvihnúť si ich môžu po vianočných prázdninách.

            Do slovenského a medzinárodného hodnotenia postupujú všetci úspešní riešitelia školského kola. Aspoň 50 bodov v našej škole dosiahli a do ďalších kôl postupujú žiaci Marek Gruchalák I.Hmn
            a Samuel Tisoň I.Eme. Zhruba o mesiac sa dozvieme výsledok na slovenskej a medzinárodnej úrovni.

            Zatiaľ chválime za účasť všetkých zapojených žiakov, blahoželáme najlepším žiakom a ďakujeme za pomoc kolegom: Ing. Rudolf Fides, Mgr. Martin Sleziak, Ing. Marián Strapec, Ing. Ján Ptačin.

            Podrobné výsledky a percentá úspešnosti si môžete pozrieť vo výsledkovej listine.

            Na ďalšie súťaženie Vás pozýva a na pokračujúcu spoluprácu sa teší Mgr. Terézia Ptačinová

          • "V každom z nás bije srdce"

          • Aktuálne osádzame KUBÍNSKE SRDCE na zbierku plastových vrchnáčikov. Umiestnené je v centre mesta pred obchodným domom. Vyzbierané vrchnáčiky sa následne darujú rodinám, ktoré odpredajom získajú finančné prostriedky na rôzne liečby.

            Vďaka dotácii mesta Dolný Kubín z rezerv primátora a v spolupráci s firmou NIkro s.r.o. sme realizovali projekt pre zvýraznenie vzájomnej spolupatričnosti v tomto ťažkom období a hlavne pomoci zdravotne postihnutým. Inštaláciou nádob na zber vrchnáčikov z umelých fliaš dávame možnosť prispieť svojou troškou každému, lebo bez pomoci sa nikto nezaobíde. Prispejte aj Vy.

             

            Mgr. Terézia Ptačinová, predsedníčka OZ pri SOŠP

          • 🍀 SÚŤAŽ 🍀 ZDIEĽAČKA 2020 - ceny a výhercovania

          •  SÚŤAŽ 

            Podmienky súťaže: 

            LIKE na našu stránku 

            ODPOVEĎ na otázku do komentára:

            Koľko žiakov má v pláne naša škola prijať do odboru MECHANIK NASTAVOVAČ v školskom roku 2021/2022  

            ZDIEĽAŤ verejne príspevok 

            OZNAČIŤ kamaráta/kamarátku, ktorí by tiež chceli vyhrať 

            (Správnu odpoveď nájdete na www.sospknazia.sk v zložke VIRTUÁLNE DOD 2020.)

            Koniec súťaže 31.12.2020.Veľa šťastia !

            https://www.facebook.com/SOSPDK/photos/a.1070008736672821/1383137475359944/ 

            https://www.instagram.com/p/CINhkcanQLF/

             

          • Maturanti - ponuka DOD na FEIT - Žilina

          • Veľmi pekne Vás pozdravujem. Vzhľadom k tomu, že spoločenská situácia sa dynamicky mení a perspektíva osobných stretnutí so študentmi je nízka,  rozhodli sme sa zorganizovať Online Deň otvorených dverí (ODOD). ODOD sa uskutoční 4.12.2020 od 10.00 - 14.00. hod.

            Súčasťou ODOD budú nielen informácie o štúdiu na FEIT, ale tiež zaujímavé prednášky o moderných technológiách súvisiacich so štúdiom. Viac informácií o ODOD je dostupných na linke: https://feit.uniza.sk/online-den-otvorenych-dveri/

            Online Deň otvorených dverí je súčasťou nášho e-športového eventu UNIZA Masters, nakoľko súčasťou vzdelávania na Fakulte elektrotechniky a informačných technológií je aj dizajn počítačových hier ako súčasť študijného programu Multimediálne inžinierstvo.

            V prípade otázok ma neváhajte kontaktovať. 

            Veľmi pekne ďakujem a želám pevné zdravie.

            ------------------------------

            Prof. Peter Brída, Ph.D.
            Vice-dean for Development and International Co-operation

            UNIVERSITY OF ŽILINA
            Faculty of Electrical Engineering and Information Technology

            Univerzitná 8215/1, 010 26  Žilina, Slovakia
            tel.: +421 41 513 2066 | mobil: +421 905 532 042
            e-mail: peter.brida@feit.uniza.sk 
            web: feit.uniza.sk

          • Plenárne zasadnutie ZRPŠ a triedne rodičovské združenia

          • Vážení rodičia, zákonní zástupcovia,

            Vzhľadom na aktuálnu epidemiologickú situáciu nie je možné konať zasadnutie ZRPŠ prezenčnou formou, na akú sme boli zvyknutí. Preto si Vás dovoľujeme osloviť aspoň takto na diaľku s nasledujúcimi informáciami :Plenárne zasadnutie ZRPŠ a triedne schôdzky sa budú konať len dištančnou formou v termíne 26.-27.10.2020.

            Už teraz Vám však boli triednymi učiteľmi zaslané prístupové údaje, prostredníctvom ktorých budete môcť z pohodlia domu hlasovať ohľadom predkladaných dokumentov. Ak sa k Vám doposiaľ tieto prístupové údaje nedostali, prosím, kontaktujte ihneď triedneho učiteľa Vášho dieťaťa.

            Zároveň Vám prostredníctvom správy cez elektronickú triednu knihu ( EduPage) zašleme prezentáciu so všetkými potrebnými údajmi. Taktiež budete oslovení triednymi učiteľmi s termínmi, počas ktorých sa s nimi budete môcť on-line spojiť a prekonzultovať doterajšie výchovno-vzdelávacie výsledky Vašich detí v rámci triednych schôdzok. Pokiaľ sa budete chcieť spojiť aj s majstrami odborného výcviku, resp. inými pedagógmi, vykonajte tak , prosím , telefonicky alebo inou formou po dohode s triednymi učiteľmi.

            Pokiaľ máte teda možnosť, prosíme Vás o preštudovanie si zaslaných dokumentov a v termíne 26.-27.10.2020. o hlasovanie ohľadom výšky príspevku žiaka do pokladne ZRPŠ, schválenia čerpanie prostriedkov ZRPŠ za minulý školský rok, doplnenie dôverníkov triednych aktívov a doplnenie jednotlivých orgánov ZRPŠ z radov zástupcov rodičov.

            Za Váš čas a ochotu Vám vopred ďakujem.

            Ing. Adriana Bellová, riaditeľka školy.

          • Biela pastelka - zbierka na pomoc ľuďom so zrakovým postihnutím

          • Dňa 18. 9. 2020 sa na Slovensku organizovala verejná dobročinná zbierka na pomoc nevidiacim a slabozrakým občanom pod názvom „Biela pastelka“. V tento deň sa v mestách Slovenskej republiky za pomoci dobrovoľníkov – študentov predávali biele pastelky ako symbol sveta nevidiacich a výraz ľudskej solidarity a dobrej vôle. Výnos zbierky je určený na poskytovanie poradenstva a špeciálne výcvikové programy zamerané na výuku chôdze s bielou palicou, čítania a písania Braillovým písmom a iných špeciálnych zručností, ktoré nevidiacim ľuďom pomáhajú priblížiť sa normálnemu životu. Žiacka školská rada v našej škole do tejto zbierky tiež zapojila dobrovoľníkov – našich študentov 4. ročníkov: Šimon Stas, , Tomáš Chrenek, Jakub Kľuska, Eduard Ondrík, Alexander Babic, Ľudovít Drígeľ. Naši žiaci najprv v priestoroch školy a potom aj v Dolnom Kubíne prispeli k realizácii zbierky, podali pomocnú ruku a vyzbierali spolu 376 eur. Ďakujeme!

        • Dištančné vzdelávanie od pondelka 12.10.2020
          • Dištančné vzdelávanie od pondelka 12.10.2020

          • Vážení rodičia, milí študenti, vážené kolegyne a kolegovia,

            na základe dnešnej tlačovej konferencie nášho ministra školstva a informácií v nej obsiahnutých Vám oznamujem, že naša škola, tak ako aj všetky ostatné stredné školy na Slovensku, prechádza od zajtra, t.j. od pondelka 12.10.2020, na dištančnú formu vzdelávania ( týka sa to praktického aj teoretického vyučovania).

            Z tohto dôvodu žiadam všetkých žiakov, aby sa urýchlene skontaktovali s triednymi učiteľmi v prípade, že majú nejaký problém s prístupom do MS Teams, resp. si potrebujú prísť pre učebnice do školy. Zajtra si títo žiaci môžu v spolupráci s triednymi učiteľmi dohodnúť, kedy a ako si vyzdvihnú v priebehu zajtrajška učebnice,či ostatné pre nich potrebné veci, ktoré si nechali v škole.Zároveň žiadam všetkých žiakov, aby ihneď správou cez elektronickú triednu knihu odoslali svojim triednym učiteľom svoje aktuálne mailové adresy a telefónne čísla, cez ktoré ich budú môcť kontaktovať v prípade potreby aj zamestnávatelia, u ktorých prebieha ich praktické vyučovanie.

            Vyučovanie bude prebiehať online podľa platného rozvrhu vyučovania už od utorka 13.10.2020. Každá vyučovacia hodina bude začínať presne v čase určenom rozvrhom vyučovania. Preto žiadam všetkých žiakov, aby v uvedenom čase boli pripojení na MS Teams a riadne sa zúčastňovali online vyučovania. Tento postup je pre všetkých žiakov školy povinný.Zamestnanci školy zajtra prídu riadne do práce .Presnejšie usmernenie Vám zašleme v priebehu zajtrajšieho dňa, prosím sledujte elektronickú triednu knihu a našu webovú stránku.

            Ďakujem za pochopenie a prajem pekný zvyšok víkendu.Ing. Adriana Bellová, riaditeľka školy

          • Európsky deň jazykov

          •  

             

            Aj tento rok si naša škola 25.9.2020 pripomenula Európsky deň jazykov, ktorého cieľom je poukázať na dôležitosť učenia sa jazykov, podporiť rozvoj viacjazyčnosti, jazykovej a kultúrnej rozmanitosti. Pri tejto príležitosti vyučujúce cudzích jazykov (ANJ a NEJ) zorganizovali pre žiakov prvých, druhých a tretích ročníkov rôzne aktivity, súťaže a kvízy, v ktorých žiaci mali možnosť preukázať svoje vedomosti o európskych krajinách, jazykoch, ich zvykoch a tradíciách, národných jedlách, športoch a pod. Žiaci si medzi sebou zasúťažili, zabavili sa a na záver dostali aj sladkú odmenu.

        • Pingpong v prírode
          • Pingpong v prírode

          • Vďaka podpore Nadácie Pontis (nadačný fond KIA Motors Slovakia) a ružomberskej firmy VirtualFun realizujeme výstavbu vonkajšieho stolnotenisového ihriska pre rozvoj športových aktivít našich žiakov a širokej verejnosti.

            Až bude ihrisko hotové, usporiadame stolnotenisový miniturnaj, na ktorý vás už teraz srdečne pozývame.

            Sledujte našu Fb stránku: Stredná odborná škola polytechnická Dolný Kubín

            A už sa hrá naplno. Aj v tomto pandemickom období, vieme čas využiť pre posilnenie zdravia. Pohyb na čerstvo vzduchu bol vždy prospešný. Počas týchto slnečných dní sa ponguje počas hodín telesnej výchovy, cez prestávky počas vyučovania, ale aj po vyučovaní. 

        • Veľký olympijský test
          • Veľký olympijský test

          • Mestský úrad v Dolnom Kubíne vyhlásil olympijskú súťaž. Súťaž bude prebiehať počas celého školského roka 2020/2021 a zapojiť sa môžu žiaci ZŠ a SŠ.

            1.kolo začína v septembri a trvá do novembra. Úlohou žiakov je odpovedať na otázky v prílohe a zaslať správne odpovede na mail v prílohe.

            Príloha je stiahnuteľná na linku: Olympijský kvíz

            Víťazov čakajú vecné ceny.

            Želáme vám veľa šťastia :-)