• Otvorenie školského roka 2020/21

          • Milí študenti,

            tešíme sa na Vás v novom školskom roku.

             Stretneme sa  02.09.2019  o 07.45 pred vstupnou bránou do školy a vzhľadom na súčasnú situáciu s COVID opatreniami si Vás dovoľujeme upozorniť , že do areálu školy nie je možné vstupovať bez nasadeného rúška a hneď pri vchode je potrebné vykonať dezinfekciu rúk a dodržiavať medzi sebou odstupy.

            Otvorenie školského roka bude realizované od 8.00 hod. v pridelenej učebni podľa rozpisu zverejneného na vstupných dverách. Triedni učitelia si vyzdvihnú svojich žiakov pred vstupnou bránou a privedú ich do pridelenej učebne. 

            Žiadame Vás, resp, Vašich zákonných zástupcov u neplnoletých žiakov o zabezpečenie toho,  aby ste nevstupovali do areálu školy v prípade, že sa u Vás začali prejavovať akékoľvek zdravotné problémy, ktoré by mohli signalizovať nástup ochorenia COVID , resp. iného infekčného ochorenia.

            V takomto prípade vopred telefonicky informujte Vášho triedneho učiteľa a oznámte mu Vašu neprítomnosť na ďalšom vyučovaní.  V prípade žiakov 1. ročníka kontaktujte sekretariát školy (043/5863139)

            Ak  žiaka s príznakmi infekčného ochorenia  zachytíme pri rannom filtri pri vstupe do školy, bude okamžite odoslaný domov, resp. umiestnený do izolačnej miestnosti do času, kým si ho nepríde vyzdvihnúť jeho zákonný zástupca.

            Zároveň je potrebné hneď v tento deň pri príchode do školy  odovzdať Vášmu triednemu učiteľovi vyplnené a podpísané písomné vyhlásenia žiaka o , resp. jeho zákonného zástupcu o bezinfekčnosti žiaka, ktoré tvoria prílohu tohto oznamu.

            Zároveň Vás prosíme, aby ste sa oboznámili s podrobnými inštrukciami pre vstup a pobyt žiakov a ostatných osôb v areáli školy, ktoré sú umiestnené taktiež v aktualitách na našej webovej stránke.

             

            Pokiaľ máte záujem o stravovanie a ešte ste sa nenahlásili  u p. vedúcej školskej jedálne, vyplňte prihlášku (v prílohe)a kontaktujete vedúcu jedálne čo najskôr na tel. č. 0905 754 413, mail: urbanova@sospknazia.sk

            Žiaci, ktorí sú už prihlásení na stravovanie, majú automaticky nahlásený obed od 03.09.2020 ( 02.09.2020 sa žiakom strava ešte nevydáva).

            V prípade, že prihlásený žiak nemá v niektorý deň záujem o stravu, musí si ju deň vopred odhlásiť cez edupage do 14.00 hod.

            Ak ste ešte neuhradili  platby za obedy, vykonajte tak ihneď, prosím.

            Žiaci budú od 1.9.2020 platiť:

            Mesačná platba za obedy pre žiakov: 31,20 €.

            Platby sa uhrádzajú na č..účtu : SK90 8180 0000 0070 0048 3999

            konštantný symbol: 0308, variabilný symbol: 2020 do správy pre prijímateľa je potrebné uviesť: Meno a priezvisko žiaka., trieda

             

            S pozdravom

             

            Ing. Adriana Bellová

            riaditeľka školy

          •  Pokyny pre žiakov ohľadom organizácie výchovy a vzdelávania pre školský rok 2020/21.

          • Tieto pokyny sú nastavené na tzv. zelenú fázu systému a v prípade, že škola prejde do oranžovej, alebo červenej fázy, bude Škola o tomto vývoji informovať žiakov a ich zákonných zástupcov, ako aj zamestnancov  školy prostredníctvom webovej stránky školy, elektronickej triednej knihy, ako aj prostredníctvom triednych učiteľov. Následne budú tieto pokyny doplnené a aktualizované podľa aktuálnej potreby a platných nariadení.

             Zelená fáza - základné odporúčania pre žiakov a ich zákonných zástupcov

             

            Nasledujúce pokyny sú záväzné pre žiakov školy, u neplnoletého žiaka zodpovedá za ich dodržiavanie zákonný zástupca žiaka.

            V škole prebieha plynulá prevádzka v nezmenenej forme  za dodržiavania zvýšených hygienicko - epidemiologických opatrení , vyučuje sa podľa platných vzdelávacích programov , prebieha riadne teoretické aj praktické vyučovanie.

                Pri ceste do školy sa žiaci riadia aktuálnymi opatreniami ÚVZ SR a pokynmi RÚVZ.

            1/ Žiaci do areálu školy nesmú  vstupovať bez nasadeného rúška a hneď pri vchode musia vykonať dezinfekciu rúk a dodržiavať medzi sebou odstupy, priebežne si umývať ruky ( dodržiava sa opatrenie ROR - Rúško, Odstup, Ruky).  Každý žiak je povinný mať na každý deň k dispozícii dve rúška  ( jedno náhradné) a papierové jednorazové vreckovky.  Žiak nosí rúško všade vo vnútorných priestoroch školy, okrem svojej triedy a interných priestorov školy, kde prebieha jeho výučba s výnimkou tých vyučovacích hodín, kde dochádza k spájaniu žiakov z viacerých tried v rámci 1 učebnej skupiny. Taktiež žiak je povinný mať nasadené rúško aj počas praktického vyučovania, ak výučba prebieha v dielni, alebo na pracovisku zamestnávateľa, kde dochádza k premiešavaniu žiakov z viacerých učebných skupín.

             Počas obdobia 2.9.-15.9.2020  žiaci povinne nosia rúško aj v priestoroch svojej triedy, po tomto období, ak sa škola nachádza v tzv. zelenej fáze, v priestoroch svojej triedy žiaci nemusia nosiť rúško.

             Žiaci sú povinní počas pobytu v škole dodržiavať hygienické pravidlá pri kašlaní a kýchaní.  Vo vestibuloch budov sú umiestnené smetné koše na odhadzovanie použitých jednorázových rúšok a papierových vreckoviek. Mimo tieto koše žiaci nesmú rúška  a papierové vreckovky odhadzovať v priestoroch školy.

             Žiaci  sú povinní podrobiť sa rannému filtru, kedy poverení zamestnanci školy náhodným výberom kontrolujú teplotu žiakovi a sledujú výskyt možných príznakov infekčného ochorenia u žiaka. V prípade, že pri rannom filtri budú u žiaka zistené  akékoľvek zdravotné problémy, ktoré by mohli signalizovať nástup ochorenia COVID , resp. iného infekčného ochorenia,  bude tento žiak odoslaný domov, resp. v prípade neplnoletého žiaka  bude tento umiestnený do izolačnej miestnosti do času, kým si ho nepríde vyzdvihnúť jeho zákonný zástupca.

            Ak má žiak  príznaky infekčného ochorenia, je povinný ostať doma a  vopred telefonicky informovať svojho  triedneho učiteľa a oznámiť  mu svoju  neprítomnosť na ďalšom vyučovaní.  V prípade žiakov 1. ročníka, ak nemajú kontakt na triedneho učiteľa, zákonný zástupca žiaka  kontaktuje sekretariát školy (043/5863139). V prípade podozrenia na ochorenie COVID - 19 žiak nejde priamo k lekárovi, ale kontaktuje ho telefonicky.

            2/ Pri prvom príchode do školy dňa  2.9.2020  je žiak povinný   odovzdať  triednemu učiteľovi žiaka  vyplnené a podpísané písomné čestné vyhlásenia  žiaka  , resp. jeho zákonného zástupcu o bezinfekčnosti žiaka, ktoré tvorí prílohu č. 1   tohto oznamu.  Žiak predkladá  svojmu triednemu učiteľovi následne   vždy po prerušení dochádzky do školy písomné vyhlásenie o tom, že žiak neprejavuje príznaky prenosného ochorenia a nemá nariadené karanténne opatrenia ( príloha č.2).

             Pokiaľ  zdravotné problémy žiaka boli krátkodobé, t.j. do 3 dní sa žiak vracia zdravý do školy, jeho neprítomnosť v škole ospravedlní jeho zákonný zástupca, resp. sám plnoletý žiak.

            Pokiaľ zdravotné problémy žiaka boli dlhodobejšieho charakteru ( nad 3 dni neprítomnosti v škole), žiak ihneď po príchode do školy musí triednemu učiteľovi, resp. majstrovi odborného výcviku predložiť potvrdenie od lekára o ukončení jeho domácej liečby a písomné vyhlásenie o tom, že žiak neprejavuje príznaky prenosného ochorenia a nemá nariadené karanténne opatrenia ( príloha č.2). Ak tak žiak nevykoná, nesmie nastúpiť na vyučovanie a bude odoslaný domov, resp. umiestnený  do izolačnej miestnosti              do príchodu jeho zákonného zástupcu, ktorý buď predloží potvrdenie od lekára o ukončení domácej liečby alebo žiaka odvedie zo školy .

                V prípade, že žiak, alebo jeho zákonný zástupca má u žiaka podozrenie  alebo potvrdené ochorenie na COVID - 19, bezodkladne o tejto situácii informuje príslušného vyučujúceho a riaditeľa školy.  To isté platí aj pri nariadení karantény žiakovi lekárom všeobecnej zdravotnej starostlivosti pre deti a dorast alebo miestne príslušným regionálnym hygienikom.  Za týchto podmienok je žiakovi prerušená dochádzka do školy.

             3/  Ráno po príchode do školy sa žiaci nezdržiavajú zbytočne v spoločných priestoroch školy, ale hneš sa presúvajú do svojej triedy.  V miestnosti, kde sa zdržuje trieda, je zabezpečené týždenníkmi  časté a intenzívne  vetranie. Počas 5-minútovýchvyučovacích  prestávok žiaci neopúšťajú priestory svojej triedy, pokiaľ to nie je nevyhnutné. V termíne 2.-20.9.2020 žiaci nesmú využívať priestory telocvične a ostatné vnútorné priestory na šport, telesná výchova sa realizuje vo vonkajších priestoroch školy.

            Rodičia a iné osoby mimo žiakov a zamestnancov školy do školy nevstupujú, len v nevyhnutných prípadoch. Pri príchode do areálu školy musia mať nasadené rúško a vykonať dezinfekciu  rúk, následne oznámia informátorovi na vrátnici školy účel ich návštevy a ten kontaktuje príslušného zamestnanca školy ohľadom ďalšieho postupu.

            4/  Počas 20 -minútových prestávok žiaci majú možnosť ísť na obed do školskej jedálne, alebo v prípade dobrého počasia sa môžu zdržiavať na školskom dvore pred vchodom do školy .  V rámci týchto opatrení škola nastavila organizáciu vyučovania tak, aby sa v školskej jedálni eliminovali kontakty žiakov z rozdielnych tried. Žiaci budú vstupovať do školskej jedálne za účelom stravovania podľa nasledujúceho rozpisu, pričom mimo tento rozpis žiaci do jedálne vstupovať nesmú. Zároveň je žiakom jednotlivých tried v jedálni  určený sektor, kde sú rozdelení podľa tried a sú povinní  obedovať len v určenom  sektore.  Taktiež pri vstupe do jedálne si žiaci dezinfikujú ruky a počas čakania na vydanie obedu dodržiavajú stanovené odstupy . To isté platí pri odchode z jedálne. Časové intervaly je potrebné žiakmi  dodržiavať, pretože počas striedania žiakov v jedálni je vykonávaná  dezinfekcia stolov a priestorov jedálne.

             

             

            V Dolnom Kubíne, dňa 27.08.2020

             

             

                                                                                             Ing. Adriana Bellová

                                                                                                  riaditeľka školy   

          • Rozlúčka s kolegami

          •  

            Ďakujeme Vám za Vašu dlhoročnú kvalitnú a zodpovednú prácu v našej škole.

            Srdečne Vám želáme, nech Vás čakajú len dobré, pokojné, krásne dni a čo najviac pekných chvíľ s milými ľuďmi okolo Vás.

            Ďakujeme!

            Kolegovia a študenti

          • Oznam pre absolventov školy

          • Milí študenti, absolventi našej školy,

            radi by sme Vám predstavili nový pracovný portál - PRÁCA V KOCKE.

            Portál Práca v kocke je určený pre všetkých absolventov predovšetkým stredných odborných škôl, ktorí si hľadajú prvé zamestnanie vo svojom odbore.

            Pre zaregistrovaných absolventov je pripravené spektrum zaujímavých a užitočných školení, vďaka ktorým si nájdu vhodné zamestnanie, identifikujú svoje silné stránky a čo najlepšie sa pripravia na pohovor.

            Všetky tréningy, školenia a konzultácie sú pritom ponúkané zadarmo.  Už čoskoro na portáli pribudnú aj ponuky pracovných miest .  Zatiaľ sa môžete zaregistrovať a vybrať si z ponuky školení.

            Registrovať sa môžu aj študenti, ktorí idú ďalej študovať na vysokú školu a hľadajú si prácu popri škole.

          • Rozlúčka maturantov so školou a odovzdávanie maturitných vysvedčení

          •  

            Tohtoroční maturanti si maturitu veru nevyskúšali.....maturitné vysvedčenie však dostali. Bolo výsledkom celého 4-ročného štúdia získané priemerom známok na vysvedčeniach. Dňa 22.5.2020 sa vrátili do našej školy naposledy.

            Naposledy sa stretnúť ako trieda, vidieť spolužiakov, triedne učiteľky. Hoci posledné mesiace v škole neboli, aj tak cítili, že toto lúčenie je už iné. Ich miesta v triede zostanú prázdne, už si ako kolektív nikdy nesadnú na svoje miesto.....prázdne však nezostanú ich srdcia. Budú plné spomienok, zážitkov, spoločných chvíľ, ktoré v škole prežili. Tváre mali zakryté rúškami, žiariace oči však prezrádzali ich mladosť, nádej, vieru v šťastný život. Tie isté oči prezradili aj smútok a nostalgiu, pretože si uvedomovali, že etapa strednej školy sa už skončila a čaká ich nová, ďalšia.....vraví sa, že všetko krásne musí skončiť, aby ešte niečo krajšie mohlo začať.

            Preto všetkým absolventom školy prajeme v ďalšom živote veľa úspechov, pokoja, šťastia a viery v seba samého! Veríme, že na školu im zostanú len krásne spomienky!

          • Informácia k vyučovaniu od 22. - 30.6.2020

          • Milí študenti, vážení zákonní zástupcovia,

            Podľa usmernenia ministerstva školstva  a zriaďovateľa školy riaditeľka školy rozhodla, že vyučovanie v našej škole bude aj naďalej pokračovať dištančnou formou  v čase   od  22.- 26.6.2020.

            V posledných dvoch dňoch školského roka bude prebiehať odovzdávanie učebníc a vydanie vysvedčení  podľa nasledujúceho rozpisu :  

            29.6.2020: I.A, I.C, I.E, II.A, II.B, II.C
            30.6.2020: II.E, II.H, III.C, III.E, III.H

            Podrobnejšie  informácie o počte učebníc a  povinnostiach, ktoré si máte splniť,  Vám zašlú triedni učitelia.

            Každý žiak musí  dodržiavať hygienicko-epidemiologické opatrenia na prevenciu ochorenia Covid-19 počas pobytu v škole   (nosenie rúšok, dodržiavanie odstupov, dezinfekcia rúk v zmysle aktuálnych opatrení ÚVZ SR). Nikto s príznakmi infekcie dýchacích ciest, ktoré by mohli zodpovedať známym príznakom COVID-19 (zvýšená telesná teplota, kašeľ, zvracanie, kožná vyrážka, hnačky, náhla strata chuti a čuchu, iný príznak akútnej infekcie dýchacích ciest), ako aj inej infekčnej choroby,  nesmie vstúpiť do priestorov školy.

             

            V Dolnom Kubíne, dňa 17.06.2020

             

            Ing. Adriana Bellová

            riaditeľka školy

          • Oznámenie o konaní 2. kola prijímacích skúšok

          • Stredná odborná škola polytechnická Dolný Kubín -Kňažia po odsúhlasení pedagogickou radou školy bude realizovať 2. kolo prijímacích skúšok na nenaplnený počet miest po 1. kole prijímacích skúšok.

            Voľné miesta pre školský rok 2020/21 ostali v nasledovných odboroch :

                   Študijné 4-ročné odbory s maturitou :

            1/  2411 K  mechanik nastavovač  - 11 miest

            2/  2426 K programátor obrábacích  a zváracích strojov a zariadení - 1 miesto

            3/  2413 K mechanik strojov a zariadení  - 6 miest

                  Učebné 3-ročné modbory :

            1/  2423 H nástrojár - 2 miesta

            2/  2683 H 11  elektromechanik-silnoprúdová technika - 2 miesta

             

            Prihlášky do 2. kola prijímacích skúšok môžu uchádzači zasielať elektronicky na e-mailovú adresu sekretariat@sospknazia.sk, alebo poštou na adresu školy  do 15.06.2020 ( rozhodujúci je dátum doručenia škole).  Prijímacie skúšky sa budú konať 17.06.2020.

            Kritériá pre prijímacie skúšky v 2. kole sú totožné s kritériami pre 1. kolo prijímacích skúšok.

            V Dolnom Kubíne, dňa 05.06.2020

                                                                                            Ing. Adriana Bellová, riaditeľka školy

          • Rozhodnutie RŠ o záverečných skúškach

          • Na základe Rozhodnutia o termínoch a organizácii záverečnej skúšky v čase mimoriadnej situácie v školskom roku 2019/2020, podľa § 150, ods. 8 a § 161, písm. k)  zákona č. 245/2008 Z .z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov určujem skupiny príbuzných predmetov, ktorých známky sa započítajú do hodnotenia jednotlivých častí záverečnej skúšky pre jednotlivé odbory v prílohe.

            Ing. Adriana Bellová, RŠ

          • Rozhodnutie RŠ o maturitných skúškach

          • Na základe Rozhodnutia o termínoch a organizácii internej časti maturitnej skúšky v čase mimoriadnej situácie v školskom roku 2019/2020, podľa § 150, ods. 8 a § 161, písm. k ) zákona č. 245/2008 Z .z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov určujem skupiny príbuzných predmetov, ktorých známky sa započítajú do hodnotenia maturitných predmetov v prílohe.

            Ing. Adriana Bellová, RŠ

          • Aktuálne informácie a termíny pre záverečné skúšky

          • Aktuálne termíny pre žiakov, ktorí končia záverečnými skúškami:

            do 30.4.2020 budú uzatvorené všetky známky za 3. ročník - 2. polrok 

            4.5.2020 Klasifikačná porada, zhodnotenie výsledkov, návrh na prípadné komisionálne skúšky (do 7.5.2020)

            do 7.5.2020 končí 2. polrok, škola  zverejnené predmety, z ktorých sa skladajú jednotlivé časti záverečnej skúšky skúšky a vykoná sa administratvne hodnotenie maturitných predmetov

            do 29.5.2020 škola elektronicky sprístupní známky zo záverečnej skúšky

            12.6..2020 vydanie vysvedčení a odovzdranie kníh, kľúčov a podlžností voči škole

             

            Podrobnejšie informácie :

            https://www.ucimenadialku.sk/subory/2020-04-23-Rozhodnutie-MS-ZS_ZPS.pdf

             

          • Aktuálne informácie a termíny pre maturantov

          • Aktuálne termíny pre maturantov:

            do 30.4.2020 budú uzatvorené všetky známky za 4. ročník - 2. polrok 

            4.5.2020 Klasifikačná porada, zhodnotenie výsledkov, návrh na prípadné komisionálne skúšky (do 7.5.2020)

            do 7.5.2020 končí 2. polrok, škola  zverejnené predmety, z ktorých sa skladajú jednotlivé časti maturitnej skúšky a vykoná sa administratvne hodnotenie maturitných predmetov. Komisionálne skúšky.

            do 12.5.2020 škola elektronicky sprístupní známky z maturitných predmetov

            do 15.5. 2020 môže žiak podať nesúhlas s výslednými známkami a bude maturovať ústnou formou. 

            od 25.5.-.13.6. ústna forma MSK pre tých, ktorí nesúhlasia s administratívnou známkou

            22.5.2020 vydanie vysvedčení a odovzdranie kníh, kľúčov a podlžností voči škole

             

            Podrobnejšie informácie nájdete na:

            https://www.ucimenadialku.sk/subory/2020-04-23-Rozhodnutie-MS-spojene.pdf

            https://www.ucimenadialku.sk/subory/maturity/casova-os-ziaci-rodicia.pdf

             

             

          • Maturitné, záverečné a prijímacie skúšky na SŠ sa budú konať

          • S účinnosťou  od 15.4.2020 Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky umožňuje konanie prijímacích skúšok, ukončenie výchovy a vzdelávania  na stredných školách a konanie maturitných skúšok a záverečných skúšok. Podmienky konania skúšok budú upresnené v najbližších dňoch.

            Odporúčame maturantom a tretiakom z učebných odborov aby spozorneli a zintenzívnili svoju prípravu na úspešné ukončenie štúdia. 

          • Pre maturantov - prihlášky na FEIT - Žilinská univerzita

          • chceli by sme Vás poprosiť o posunutie informácie Vašim maturantom o zmenách ohľadom podávania prihlášok na Fakultu elektrotechniky a informačných technológií Žilinskej univerzity v Žiline.

            Z dôvodu kritickej situácie spôsobenej koronavírusom sme sa rozhodli zjednodušiť podávanie prihlášky na FEIT UNIZA. Termín podávania prihlášky bol posunutý na 30.4.2020. Pre študijný program multimediálne technológie tento rok nebude realizovaná prijímacia skúška, t.j. študenti budú prijatí na štúdium na základe výsledkov zo strednej školy. 

            V súčasnosti môže byť podaná prihláška bez potvrdenia strednou školou [1]. Potvrdenie strednou školou je možné dodatočne doložiť spolu so zaslaním vysvedčenia zo 4. ročníka a maturitného vysvedčenia.

            Prihlášku je potrebné:
            - vytlačiť,
            - podpísať,
            - naskenovať (fotka z mobilu),
            - nahrať do systému Elektronická prihláška (https://vzdelavanie.uniza.sk/prijimacky/index.php ),
            - prihlášku nemusíte posielať poštou – akceptujeme podanie
            prihlášky elektronicky. 

            Nenechávajte si podanie prihlášky na poslednú chvíľu. Prihlášku Vám skontrolujeme a v prípade nezrovnalostí Vás oslovíme e-mailom.

            Fakulta elektrotechniky a informačných technológií ponúka
            perspektívne bakalárske študijné programy:
            - Komunikačné a informačné technológie 
            - Automatizácia
            - Autotronika
            - Biomedicínske inžinierstvo
            - Elektrotechnika
            - Elektrooptika
            - Multimediálne technológie
            Viac informácií na www.feitcity.sk  

          • Školský psychológ k dispozícii

          • Vážení rodičia a študenti SOŠP Kňažia,

            pokiaľ by ste z akéhokoľvek dôvodu mali záujem o rozhovor s psychológom / psychoterapeutom, je Vám k dispozícií náš školský psychológ - Mgr. Veronika Ištóková. Je vyštudovanou psychologičkou a psychoterapeutkou.
            Pokiaľ máte záujem, kontaktujte ju, prosím, na nižšie uvedené tel.č. alebo mail, dohodne sa s Vami na termíne konzultácie.
            V rámci aktuálnych možností ponúkame rozhovor  - cez SKYPE

            - telefonicky

            - iným, Vami preferovaným spôsobom.

            Aj mimo osobného kontaktu je psychológ viazaný mlčanlivosťou, dôvernosť Vašich stretnutí a rozhovorov zostáva zachovaná.

            KONTAKT:
            * psycholog@sospknazia.sk
            * 0948 866 828 (aj SMS)

             

          • Opatrenia ministerstva školstva - písomné maturity sú zrušené

          • 24.03.2020

                 Školy ostanú zatvorené až do odvolania, uviedol dnes na tlačovej konferencii po rokovaní vlády SR minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling. Rozhodol o tom Úrad verejného zdravotníctva SR reagujúc na opatrenia týkajúce sa zabránenia šíreniu nového koronavírusu.     „Písomné maturity" sa v tomto školskom roku neuskutočnia, interná časť maturitnej skúšky, teda "ústne maturity", by sa mala konať do dvoch týždňov od obnovenia výučby. Interná maturita sa bude konať v termíne do 30. júna 2020. Pre školský rok 2019/2020 sa ruší aj Testovanie-9, teda monitor, ktorý píšu žiaci deviateho ročníka a žiaci štvrtého ročníka osemročných gymnázií.     „Budem robiť všetko preto, aby sme školský rok štandardne ukončili. Možno to situácia s vírusom skomplikuje, ale ja verím, že to spoločne zvládneme a hlavne ostaneme zdraví. Chcel by som tiež ubezpečiť učiteľov a rodičov, že neprebrané učivo nebudeme považovať za problém a presunieme ho do ďalšieho ročníka," ubezpečuje minister školstva.     

            Prihlášky na stredné školy je možné podať do 15. mája a k prihláške sa nebude vyžadovať potvrdenie od lekára. Prijímacie pohovory na stredné školy sa uskutočnia najneskôr do 30. júna. Posúvajú sa aj termíny zápisov do základných škôl. Tie by sa mali uskutočniť v druhej polovici apríla, od 15. do 30. apríla, ale bez osobnej prítomnosti detí. Podávanie žiadostí do materských škôl bude prebiehať od 30. apríla do 31. mája 2020.     V prípade vysokoškolákov chce minister školstva apelovať na Slovenskú rektorskú konferenciu, aby akceptovala tento stav a nastavila štandardy vzdelávania podľa súčasnej situácie.     Minister už v súvislosti s prerušenou výučbou na školách rokoval s riaditeľom RTVS Jaroslavom Rezníkom. Vyučovacie programy na Dvojke sa predĺžia zo súčasných 45 minút na 100 minút s dôrazom na žiakov so špeciálnymi vzdelávaco-výchovnými potrebami.    

            Rovnako predstavil novú platformu na dištančné vzdelávanie – webovskú stránku www.ucimenadialku.sk, kde nájdu učitelia, žiaci, ale aj rodičia materiály na digitálne vzdelávanie a ďalšie dôležité informácie. Stránka bude k dispozícii v najbližších dňoch.     "Budem sa snažiť hľadať ďalšie riešenia, ako toto celé rodičom aj učiteľom uľahčiť. Chcel by som zároveň vyzvať rodičov aj učiteľov, aby boli zhovievaví, aby spolu komunikovali, počúvali sa a snažili sa vzájomne si pomôcť. Pre nás všetkých je to nová situácia. Preto sa snažme, prosím, čo najviac spolupracovať, "  vyhlásil minister Branislav Gröhling.