• LAST  WISH

          • Po troch rokoch pandémie Covid 19 sa študenti našej školy mohli  opäť zúčastniť divadelného predstavenia v anglickom jazyku, ktoré sa konalo 3.10.2022 v MsKS v Dolnom Kubíne. V humorne ladenom príbehu Last Wish , v ktorom posledné želanie pána Kinga pripraví jeho potomkom skutočný oriešok, si študenti mali možnosť overiť svoje jazykové zručnosti z anglického jazyka a taktiež si uvedomiť, že sláva môže byť nudná a nezáživná, bohatstvo otupujúce a že jediné, čo má skutočný význam a zmysel, sú dobré rodinné vzťahy.   

            Zaujímavý príbeh, anglický prejav s použitím atraktívnych dialektov, variabilná scéna, žánrovo rôznorodá hudba a pestré herecké kreácie pripravili pre študentov príjemný divadelný zážitok a prispeli k vytváraniu pozitívneho vzťahu k štúdiu anglického jazyka. 

          • Burza SŠ a povolaní

          • Dňa 27.9.2022 sme sa zúčastnili Burzy SŠ a povolaní v Tvrdošíne, dňa 18.10.2022 burzy SŠ v Dolnom Kubíne a dňa 19.10.2022 v Ružomberku.  kde sme podali aktuálne informácie o možnostiach štúdia v našej škole. Pochválili sme sa aj novými dielňami a ich  vybavením.

          • Európska noc výskumníkov

          • Pozývame všetkých na sledovanie on line prenosu zo 16. ročníka  Európskej noci výskumníkov

            https://www.nocvyskumnikov.sk/online-prenos/online-prenos.html

            Program plný zážitkov, prekvapení spojených so spoznávaním vedy a výskumu prebieha 30.9.2022 od 9.00 do 23.00 priamo vo festivalových lokalitách v Bratislave, Košiciach, Banskej Bystrici, Žiline a Poprade a ďalších sprievodných podujatiach v Hurbanove, Medzeve, Levoči a Leviciach.

          • Európsky deň jazykov

          • Aj tento rok si naša škola 26. 09. 2022 pripomenula Európsky deň jazykov, ktorého cieľom je poukázať na dôležitosť učenia sa jazykov, podporiť rozvoj viacjazyčnosti, jazykovej a kultúrnej rozmanitosti. Pri tejto príležitosti vyučujúce anglického jazyka zorganizovali pre žiakov prvých a tretích ročníkov rôzne aktivity, súťaže a kvízy, v ktorých žiaci mali možnosť preukázať svoje vedomosti o európskych krajinách, jazykoch, ich zvykoch a tradíciách, národných jedlách, športoch a pod. Žiaci si medzi sebou zasúťažili a na záver dostali aj sladkú odmenu.

             

          • Rodičovské združenie - 4.10.2022

          • Vážení rodičia,

            dovoľujeme si Vás čo najsrdečnejšie pozvať do našej školy na Plenárne rodičovké združenie, ktoré sa bude konať dňa 4.10. 2022 (utorok) o 15.00 hod. v školskej jedálni. Po jeho skončení sa uskutočnia Triedne rodičovské združenia v budove školy. 

            Ak Vám to Vaše pracovné a osobné povinnosti dovolia, prosíme Vás o účasť, aby sme mohli schváliť všetky potrebné veci pre tento školský rok. 

            Tešíme sa, že sa Vami  budeme môcť znova  osobne stretnúť!

             

            S pozdravom

             

            Ing. Adriana Bellová,

            riaditeľka školy

          • IV. C v Slovenskom národnom divadle

          • Štvrtáci sa v Bratislave veru nestratili! Ani doslova, ani obrazne. Naša cesta za kultúrou do Slovenského národného divadla bola plná prekvapení (hlavne tá spiatočná:)) a očakávaní. Hlavné mesto nás privítalo upršaným počasím, avšak nákupné centrum, uličky Starého mesta a útulné kaviarne nám poskytli svoju skrýšu. Potulky historickým námestím, Múzeum v Starej radnici, Bratislavský hrad či Prezidentský palác nám priblížili dejiny tohto mesta. Večer sme sa krásne vyobliekaní (chlapci v tých košeliach, nohaviciach a topánkach vyzerali fakt úžasne:)) presunuli do Novej scény SND. Pred nami bol trojhodinový muzikál od V. Huga – Bedári. Obrovská scéna, živý orchester a takmer 40 hercov odohrali nádherné predstavenie. Skvelé herecké aj spevácke výkony, doprovod hudobných nástrojov, kulisy aj kostýmy zaručili neopakovateľný umelecký zážitok. Dejovou líniou sa tiahla nádherná myšlienka hodnôt ľudského života – dobra, lásky a obety, ktorá vygradovala hlavne záverečnou piesňou – „konaj dobro aj ho žiadaj od druhých, len dobro a láska zmysel má“. Oslovení krásnymi myšlienkami a zamysleniahodnými textami piesní sme sa po skončení muzikálu vydali na cestu domov. Zážitky a spomienky na tieto pekné chvíle v nás určite zostanú ešte veľmi dlho.

          • Štipendijný program pre stredoškolákov, štúdium v USA zadarmo

          • Vážení študenti, zákonní zástupcovia

            chceli by sme Vás informovať, že od 2.9.2022 je opäť otvorené prihlasovanie na ročný študijný pobyt v USA, ktorý študentom umožní bývať rok v americkej hostiteľskej rodine a študovať na americkej strednej škole zadarmo. Túto príležitosť majú vďaka výmennému programu Future Leaders Exchange (FLEX), ktorý financuje Ministerstvo zahraničných vecí Spojených štátov.

            Štipendium pokryje študentom náklady na obojsmernú letenku, poskytne umiestnenie v hostiteľskej rodine a štúdium na americkej strednej škole, zdravotné poistenie, prípravné školenie, ako aj mesačný príspevok určený na účasť na spoločenských aktivitách. Študenti si hradia náklady spojené so získaním cestovného pasu, osobné výdavky nad rámec mesačného štipendia či náklady spojené s nadrozmernou batožinou. 

             Program je určený pre slovenských študentov 1. a 2.ročníka všetkých stredných škôl, ktorí sa narodili medzi 15.7.2005-15.7.2008 a angličtinu ovládajú aspoň na komunikatívnej úrovni. On-line prihláška je dostupná na odkaze https://ais.americancouncils.org/flex do 13.10.2022. O štipendium môžu žiadať aj študenti so zdravotným postihnutím. 

             Viac informácií o programe je dostupných na: https://www.slovakia.americancouncils.org/  

            V prípade akýchkoľvek otázok ma neváhajte kontaktovať. 

            Ďakujem za spoluprácu a tešíme sa na Vašich študentov.

            S pozdravom,

             

            Mgr. Jana Figúrová

            Country Representative, Slovakia

            American Councils for International Education

            Tel: 0919 347 032

            https://www.slovakia.americancouncils.org/

          • Pozor, zmena ceny stravného!

          • Milí študenti, vážení rodičia,

            od 1.10.2022 sa vedenie školy rozhodlo z dôvodu zvyšujúcich sa cien energií, potravín a pod., zmeniť cenu stravnej jednotky pre žiakov SOSP Kňažia z 1,26 € na 1,80 €.

             

            Odhlasovanie stravy v súrnych prípadoch (choroba, udalosť v rodine a pod.) je možné v konkrétny deň na nasledujúci deň len do 14:00 hodiny, prípadne ráno do 6:15 hodiny, z dôvodu vynormovania potravín.

            Odhlasovanie je možné len telefonicky na telefónne číslo: +421 905 754 413, nie SMS, ani emailom.

             

            Andrea Labdová

            Vedúca ŠJ SOSP Kňažia

          • Zdravotný kurz

          • Dňa  14. 9. 2022 sa žiaci 1.A, 1.B a 1.C triedy zúčastnili v areáli školy Zdravotného kurzu. Ukážky prvej pomoci v modelových situáciách nám predviedli žiaci zo Strednej zdravotníckej školy v D. Kubíne s p. učiteľkou Mgr. Chomistekovou. Naši žiaci mali možnosť vyskúšať si na figurínach masáž srdca, prvú pomoc pri dusení cudzím predmetom, uloženie človeka do stabilizovanej polohy a ošetrenia reznej rany, zmeranie tlaku a hladiny cukru v krvi. Strednej zdravotníckej škole ďakujeme za sprostredkovanie dôležitých informácií a praktických ukážok podania prvej pomoci a našim aktívnym žiakom za aktívny prístup pri nácviku poskytovania prvej pomoci.

            Ing. Jačalová - MOV, Mgr. Mrazovská - PA, Mgr. Biel - MOV

          • Exkurzia spojená s turistickou vychádzkou

          • Exkurzia spojená s turistickou vychádzkou

            Dňa 13. 9. 2022 sme sa so žiakmi 1.A, 1.B a 1.C triedy zúčastnili na exkurzii v ČOV v Dolnom Kubíne. Smenový majster p. Bočkaj nás previedol areálom a vysvetlil princíp fungovania čističky. Keďže nám počasie prialo na exkurziu sme sa dopravili „po vlastných“. V rámci turistickej vychádzky sme spoznávali okolie Dolného Kubína a pobytom na čerstvom vzduchu sme urobili aj niečo pre naše zdravie. Zúčastneným žiakom ďakujeme za disciplinované správanie a príjemne strávené dopoludnie.

            Ing. Jačalová - MOV, Mgr. Mrazovská – PA, MOV Lisík

          • Športovo-zábavné dni pre prvákov

          • Na začiatku školského roka v dňoch 8.-9.9. 2022 sme pre našich nových prvákov pripravili
            športové dni. Pod vedením triednych učiteliek sa prváci z 1. A, 1. B, 1. C a 1. E stretli na
            školskom dvore, kde boli pre nich pripravené rôzne športové hry a zábavné súťaže. Žiaci sa
            v nových kolektívoch mali možnosť lepšie spoznať, pretože veľa hier vyžadovalo vzájomnú
            spoluprácu a súdržnosť. Zapojili rozum, svaly aj vzájomný rešpekt. Nechýbal smiech
            a súťaživý duch. Sme radi, že žiaci sa zabavili a navzájom aj spoznali. Veríme, že podobných
            zážitkov z pekných školských dní budú mať v priebehu štúdia na našej škole veľa a že aj tieto
            prvé zoznamovacie dni prispejú k formovaniu ich triednych kolektívov.

          • Otvorenie školského roka 2022/23

          • Milí študenti, vážení rodičia,

            Dovoľujeme si Vám oznámiť, že slávnostné otvorenie školského roka 2022/23 sa  bude konať dňa 5.9.2022 o 08.30 hod. na našom školskom dvore.

            Dozviete sa tu aj program  na ďalšie dni a všetky podmienky týkajúce sa začiatku školského roka.  Triedni učitelia dajú žiakom aj všetky potrebné potvrdenia  (napr. pre vybavenie preukážky na dopravu).

            Vzhľadom na súčasnú epidemiologickú situáciu Vás prosíme, aby ste sa pred začiatkom školského roka otestovali antigénovými testami, ktoré ste si prevzali na konci školského roka. Zákonní zástupcovia žiakov  prvého ročníka, ktorí škole nahlásili svoj  záujem o testy, si ich môžu vyzdvihnúť u Mgr. Strakovej - tel. 0905 752 843 v pracovných dňoch od 22.8. - 2.9.2022 v čase od 7.00 - 15.00.  Ak testy nebudú prevzaté, triedni učitelia ich odovzdajú zákonným zástupcom žiakov  dňa  5.9.2022. 

            Pokiaľ máte záujem o stravovanie sa v školskej jedálni  a ešte ste sa neprihlásili na stravovanie, resp. ste nezaplatili stravné na september 2022, prosíme Vás, vykonajte tak ihneď (https://www.sospknazia.sk/index.php/uvod/556   , https://www.sospknazia.sk/index.php/uvod/725 ).

            Je potrebné si už aj nahlásiť Vás záujem o obedy od 6.9.2022. Cena stravného zostáva zatiaľ  nezmenená.  Zálohová platba je 31,20 €  (cena jedného obedu je 1,56 €). Predpokladáme jej zvýšenie od budúceho mesiaca, o čom Vás budeme vopred informovať. 

            Pokiaľ máte záujem o ubytovanie, pre našich žiakov je k dispozícii pár miest na školskom internáte Obchodnej akadémie v Dolnom Kubíne. Ale aj tu je potrebné sa urýchlene dohlásiť  (https://oadk.edupage.org/a/skolsky-internat ).

            Čo sa týka podmienok vstupu do areálu školy, je potrebné, aby ste pri príchode do školy dňa 5.9.2022 odovzdali triednym učiteľom vytlačené Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti žiaka   (Tlačivo je v prílohe), resp. si ho vyplnili pred príchodom  cez EduPage v časti Žiadosti/Vyhlásenia.

            Všetky ďalšie podmienky týkajúce sa organizácie školského roka 2022/23 s ohľadom na opatrenia proti šíreniu COVID – 19 nájdete v priloženom Rozhodnutí riaditeľky školy č. 1/2022.

             

            Veľmi pekne Vám ďakujeme za pochopenie a tešíme sa na stretnutie s Vami po prázdninách.

             

            Ing. Adriana Bellová

            riaditeľka školy

          • V novom školskom roku v nových dielňach a rekonštrukcia telocvične

          • Študenti našej školy budú mať vytvorené lepšie podmienky pre odborné vzdelávanie i pre športovanie. V tomto období sa dokončuje rekonštrukcia dielní, modernizácie sa dočká aj telocvičňa a jej zázemie.

            S rekonštrukciou dielní, ktoré slúžia na odborný výcvik sa začalo v júni minulého roku, dokončená by mali byť do konca letných prázdnin. V rámci stavebných úprav sa zrekonštruovali 4 samostatné dielne a učebne na poschodiach vrátane kotolne, kde došlo k výmene ústredného kúrenia. Budova má novú fasádu, je zateplená, má vymenené okná, novú izoláciu strechy a novú elektroinštaláciu. Projekt je spolufinancovaný z operačného programu IROP vo výške 778 474, 95 s DPH. V rámci projektu budú zakúpené aj nové stroje určené pre odborný výcvik študentov.    

            Počas letných prázdnin sa začalo  aj s modernizáciou telocvične a jej zázemia. Hlavným dôvodom je deformácia zemného podložia hracej plochy a v časti zázemia telocvične okrem deformácie podláh aj praskanie nadväzujúcich priečok a stavebných konštrukcií. V rámci stavebných úprav budú odstránené všetky priečky zázemia ako aj podlahové vrstvy telocvične a zázemia, vrátane základových dosiek a podložia. Pôvodná vlysková podlaha bude nahradená novou multifunkčnou športovou PVC podlahou s vytýčenými čiarami pre viaceré športy (basketbal, volejbal, nohejbal, floorbal, hádzanú a tenis), pribudnú aj demontovateľné siete a bránky. Nové, väčšie presklenie bude vybudované v miestnosti hľadiska na 1. poschodí (nad rozhodcami), v hľadisku bude osadený tribúnový zasúvací systém. Rozhodcovia budú mať samostatný rekonštruovaný priestor na prízemí (pod tribúnou).   

            V zázemí telocvične pribudnú okrem novej podlahy aj úplne nové hygienické priestory prispôsobené aj osobám s obmedzenou schopnosťou pohybu a orientácie. Športovisko bude mať bezbariérový prístup aj šatne. Stavebné úpravy telocvične a jej zázemia by mali byť ukončené v apríli 2023. Predbežné náklady sú takmer 831 000 € s DPH. Rekonštrukcia bude financovaná z Fondu na podporu športu v rámci operačného programu „Výstavba, rekonštrukcia a modernizácia športovej infraštruktúry“ a z vlastných zdrojov Žilinského samosprávneho kraja.

            Tešíme sa, že vo vynovených priestoroch sa všetkým bude lepšie pracovať a vyučovanie bude baviť našich žiakov.

             

          • Krásne prázdniny 2022!

          • Kolektív SOŠP praje všetkým pekné prázdniny, plné relaxu, dobrodružstiev a nových zážitkov ... a aby sme sa všetci zdraví stretli  5. septembra 2022 v novom školskom roku!

          • Koncoročný futbalový turnaj

          • 28. júna v horúci predprázdninový deň sme sa rozhodli pre našich študentov zorganizovať záverečný školský futbalový turnaj. Hralo sa na ihrisku s umelou trávou v Dolnom Kubíne. Družstvá si zložili študenti zo 7 tried - prváci, druháci aj tretiaci. Podľa rozpisu odohrali vzájomné zápasy v dvoch skupinách. Okrem víťazných tried sme počas každého zápasu sledovali aj najlepšieho strelca gólov.

            Vyhodnotenie:

            1. miesto - III. E

            2. miesto - II. E

            3. miesto - II. C

            Najlepším strelcom s počtom 5 gólov sa stal Tomáš Jakubjak z III. E.

            Blahoželám víťazným triedam a verím, že "športom zdar" na konci dnešného turnaja futbalová kariéra našich skvelých futbalistov určite nekončí.

            Koordinátorka ŽŠR M. Turčinová

          • Koncoročný výlet II. E - Donovaly

          • Keď sa blíži koniec školského roka, patria k tomu aj koncoročné výlety. Trieda II. E - 24 študentov sa teda vybralo s triednou učiteľkou Mgr. Turčinovou, Mgr. Fatinovou a Mgr. Janotíkom na túru z Korytnice cez Kozí chrbát a Kečku až na Donovaly - časť turistickej magistrály nazvaná ako Cesta hrdinov SNP. Naša túra dlhá 16 km preverila turistické schopnosti chlapcov, ktorí bez problémov zvládli prechod a mali energiu hneď po túre hrať aj futbal. Ubytovanie sme mali na Chate Lesy na Donovaloch. Krásna poľovnícka chata nám poskytla aj altánok, ohnisko, jedáleň, spoločenskú miestnosť, kuchyňu a útulné izby. Program bol pestrý a so študentami nebola núdza o zábavu a smiech. Verím, že všetci sme si domov odniesli krásne zážitky a spomienky na spoločne prežité chvíle.

          • Náš výnimočne umelecky nadaný víťaz Tomáš

          • Tomáš Jakubjak, študent 3. ročníka odboru mechanik mechatronik, má v sebe zručnosť nielen na vybraný študijný odbor. Skrýva v sebe nesmierne talentovanú umeleckú dušu, citlivé srdce a výnimočný dar slova. Píše vlastnú tvorbu, v textoch sa odráža jemnosť jeho umeleckého cítenia a v metaforách vyjadruje svoje pocity a myšlienky. Úžasne a dojímavo vie nadchnúť všetkých umelecky mysliacich a cítiacich ľudí. Rovnako zapôsobil na porotu celoslovenskej literárnej súťaže v písaní vlastnej tvorby Paulínyho Turiec, kde v druhej kategórii poézie žiakov stredných škôl získal krásne prvé miesto. Srdečne mu blahoželáme, ďakujeme za reprezentáciu školy a prajeme mu veľa tvorivých nápadov na ďalšiu tvorbu. 

            Tomášove víťazné básne dokazujú, že je skutočným básnikom srdca:

             

            Vezmi si a nevracaj

             

            Zober si to

            Ber si bez pýtania a výrazu viny na tvári

            Ty to smieš

            Tak to zober preč

             

            Vezmi si moje spomienky a rozbi ich svojou prítomnosťou

            ako sa vlny rozbíjajú o skalnaté útesy

            Vezmi si moju lásku a hraj sa s ňou ako dieťa v piesku uprostred pláže

            Vezmi si moje ruky a dovoľ im precestovať tvoje telo tak akoby to bolo naposledy

            Vezmi si moje pocity a spáľ ich v  jagavom ohni tvojho vnímania

            Vezmi si to pre seba a ukry niekde predo mnou                                                                 

            Vezmi si môj svet

            Aj keď nebol stvorený pre teba

            Aj keď môžeš mať viac

            Vezmi si moje slová a napíš mi ich v podobe listov

            ktoré v jeseni opadnú a na jar sa opäť vrátia v inom

            Nepoznanom

             

            Vezmi si a nič mi nevracaj

             

            Tak ber!

             

            Prvý raz po stýkrát

             

            Zober ma za ruku a pozri mi do očí tak

            ako to vieš len ty

             

            Ty vieš že nemám kam ísť

            Deficit mojich pocitov z tohto sveta obraciaš proti mne

            Horúce dlane topia každú námrazu a pritom vonku je plus

            Na všetok ruch si beriem teba ako paralen proti migréne

             

            Miluješ svoj moment

            Je len tvoj a ty opäť vyhrávaš

             

            Kam chceš tentokrát ísť? 

            Nikdy som sa tak bezvýznamne nepýtal

             

            Ja sám sa strácam v tom čo pri mne nachádzaš

            Spleť chodieb v mojom srdci a vysoké hradby v mojej mysli

            pre teba v ten moment prestávajú existovať

             

            Moment kedy to nedokážeš zastaviť

            ti vyčarí úsmev na tvári tak

            ako jar prebudí divé ruže na lúke spomienok

            Nekričím – zastav –

            Nepúšťam si ťa ďalej

            Nežiadam sa zabudnúť         

             

            Poďme ďalej láska

            Je jedno kam

            Stále to prežívame rýchlo a strmhlav

             

            Ty to však vieš tak

            ako keď odliv nahrádza príliv

             

            Skús to tak akoby to bolo stále prvý raz po stýkrát

             

            Skúsme to!

             

             

             

             

          • Ako strava ovplyvňuje náš život

          • V stredu 8. 6. 2022 sa v našej škole konala preventívna aktivita odborníka a riaditeľa športovej akadémie v Dolnom Kubíne Mareka Hajasa. Hlavným cieľom tejto aktivity je vedenie žiakov k zdravému životnému štýlu.

            Prednáška bola zameraná na:

            • Potrebu kúpy a užívania výživových doplnkov a ich náhradu v bežných potravinách
            • Fajčenie a užívanie iných tabakových a nikotínových produktov a ich škodlivosť na zdravie
            • Užívanie energetických nápojov a zdravotné riziká s tým súvisiace

            Počas 45 min. prednášky lektor uvádzal konkrétne príklady účinkov a zdravotných rizík užívania produktov v praxi (https://www.svps.sk/dokumenty/zakladne_info/Energeticke_napoje.pdf).

            Aktivity sa zúčastnili študenti tried 2.E a 1.A s pedagogickým dozorom - vyučujúcimi a pedagogickými asistentkami.

            Lektorovi ďakujeme za dôležité informácie a študentom za to, že ich so záujmom  vnímali a prispievali do diskusie.

          • Oznámenie o konaní druhého kola prijímacích skúšok

          • Stredná odborná škola polytechnická v Dolnom Kubíne - Kňažej týmto oznamuje, že druhé kolo prijímacích skúšok na nenaplnené miesta do študijných a učebných odborov sa bude konať dňa 21.06.2022 v budove školy so začiatkom o 07.30 (registrácia prihlásených).

            Poprosíme Vás doručiť nám čo najskôr vypísanú a školou potvrdenú prihlášku na štúdium vo zvolenom odbore na sekretariát školy, a to buď osobne, alebo poštou na adresu:

            SOŠ polytechnická Dolný Kubín - Kňažia, Jelšavská 404, 026 01 Dolný Kubín.

            Počty voľných miest nájdete v priloženom dokumente.

          • Ústne maturitné skúšky

          • Od 23. 5. do 27. 5. prebiehali u nás v škole ústne maturitné skúšky. Maturanti zo 4. C, 4. H a 4. E svoje vedomosti zo SJL, ANJ a odborných predmetov preukázali už priamo pri zelenom stole. Skúška dospelosti je teda za nimi. Všetkým absolventom našej školy prajeme veľa šťastia a úspechov v ich ďalšom živote!