• Preventívna aktivita pre žiakov druhých ročníkov

          • V stredu 18. 5. 2022 sa v našej škole konala preventívna aktivita zástupcov prokuratúry a oddelenia sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately pre žiakov 2. ročníkov.  Hlavným cieľom tejto aktivity je Prevencia a právne povedomie študentov o rizikách drogových závislostí a právne následky neuváženého konania.

            Naše pozvanie prijali lektorky JUDr. Ivana Sekerešová – prokurátorka Okresnej prokuratúry Dolný Kubín, Mgr. Lenka Katreniaková - kurátorka z Oddelenia sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately z UPSVaR Dolný Kubín a koordinátorka ochrany detí pred násilím Mgr. Iveta Fedorová.

            Hlavné témy prednášky boli: 

            • Nástrahy v online a reálnom priestore
            • Opatrenia sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately
            • Trestnoprávna zodpovednosť
            • Návykové látky
            • Spôsoby ochrany a kontakty pomoci.

            Počas prednášky lektorky uviedli konkrétne príklady z praxe a premietli zaujímavý krátky film „Povedz NIE vydieraniu detí na internetehttps://www.youtube.com/watch?v=TEqbjXvvjos

            Do pozornosti dali aj kampaň „Povedz mi to do očí“ zameranú proti internetovému hejtovaniu. Hejt nie je názor, je to iba hlúpa urážka, ktorá často môže niekomu ublížiť. Viac videí a informácií nájdete na stránke http://www.povedzmitodooci.sk.

            Aktivity sa zúčastnili študenti tried 2.A, 2.B, 2.C a 2.E s pedagogickým dozorom MOV, vyučujúcimi a členmi inkluzívneho tímu v dvoch blokoch. 

            Lektorkám ďakujeme za dôležité informácie a študentom za to, že ich so záujmom  vnímali a prispievali do diskusie. Aktivitu zabezpečil inkluzívny tím.

          • Výsledky prijímacích skúšok pre šk.r. 2022/23

          • Vážení rodičia, milí žiaci 9. ročníka,

            Ďakujeme, že ste nám prejavili dôveru zaslaním prihlášky na štúdium na našej škole.

            Aktuálne zverejňujeme konečné výsledky prijímacieho konania do učebných a študijných odborov (podľa kritérií určených školou pre tento školský rok).

            Rozhodnutia o prijatí, resp. neprijatí na štúdium, Vám doručujeme prostredníctvom pošty. V prípade, že ste boli prijatí na našu školu, je nevyhnutné  poslať nám späť vyplnené a podpísané Potvrdenie o nastúpení/nenastúpení na vzdelávanie na našej škole a najneskôr do 23.5.2022 do 23.59 hod.  Rozhodujúci je termín odoslania potvrdenia  škole. Potvrdenie je možné poslať bežnou poštou, doručiť osobne alebo poslať vyplnené a podpísané oboma zákonnými zástupcami žiaka a následne zoskenované cez Edupage alebo prostredníctvom mailu na sekretariat@sospknazia.sk .

            • Príloha  - Potvrdenie o nastúpení-nenastúpení žiaka

            Pokiaľ ste prijatí neboli, prikladáme Vám k rozhodnutiu formulár na Odvolanie sa voči neprijatiu na štúdium, ktoré je potrebné doručiť škole do 5 dní od doručenia rozhodnutia. Odvolanie je potrebné škole poslať bežnou poštou alebo doručiť osobne, nie je možné využiť elektronické zaslanie.

            V prípade, že Vám nebolo z nejakého nepredvídaného dôvodu doručené rozhodnutie o prijatí/neprijatí na štúdium, prosíme Vás, kontaktujte nás telefonicky, aby sme tento problém odstránili (t.č. 043/5863139).

            Pokiaľ budete mať záujem o ubytovanie žiaka na školskom internáte od septembra 2022, prosíme Vás o informáciu obratom na t.č. 043/5863139.

            Tešíme sa na skoré stretnutie s Vami.

            Ing. Adriana Bellová

          • Preventívna aktivita v našej škole

          •  

            V pondelok, 25. 4. 2022 sa v našej škole konala Preventívna aktivita zástupcov prokuratúry a oddelenia sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately pre žiakov 1. ročníkov. 

            Naše pozvanie prijali lektorky JUDr. Ivana Sekerešová – prokurátorka Okresnej prokuratúry Dolný Kubín, Mgr. Lenka Katreniaková - kurátorka z Oddelenia sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately z UPSVaR Dolný Kubín a koordinátorka ochrany detí pred násilím Mgr. Iveta Fedorová.

            Hlavné témy prednášky boli: 

            • Nástrahy v online a reálnom priestore
            • Opatrenia sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately
            • Trestnoprávna zodpovednosť
            • Návykové látky
            • Spôsoby ochrany a kontakty pomoci.

            Počas prednášky lektorky uviedli konkrétne príklady z praxe a premietli zaujímavý krátky film „Povedz NIE vydieraniu detí na internete“ (https://www.youtube.com/watch?v=TEqbjXvvjos). Aktivity sa zúčastnili študenti tried 1.A, 1.C a 1.E s pedagogickým dozorom MOV v dvoch blokoch. 

            Lektorkám ďakujeme za dôležité informácie a študentom za to, že ich so záujmom  vnímali a prispievali do diskusie.

            Aktivitu organizačne zabezpečil inkluzívny tím.

             

          • Veľa šťastia, naši maturanti!

          • A je to tu! Naším štvrtákom sa od pondelka 3.5.2022 začali praktické maturitné skúšky. Po nich ešte pár dní v škole a od 23.5.2022 ich čakajú  ústne  skúšky!

            Prajeme Vám veľa šťastia,  nech sa skúšky vydaria a urobíte radosť svojím rodičom, učiteľom a  všetkým ktorí Vás podporovali,  ale hlavne sebe! 

          • Deň Zeme

          • Dňa 2.5.2022 sa žiaci našej školy zúčastnili akcie, ktorú organizoval MÚ Dolný Kubín pri príležitosti Dňa Zeme. Spoločne sme upratali širšie okolie našej školy a zapojili sme sa tak do výzvy Jarné upratovanie a skrášlenie mesta. Neporiadok v našom okolí je tým, čo nám určite prekáža, preto sme radi prispeli ku skvalitneniu životného prostredia a postarali sme sa o našu prírodu, lebo príroda sa stará o nás. 

          • Deň učiteľov, ocenenie ŽSK

          • ŽILINSKÝ SAMOSPRÁVNY KRAJ pri príležitosti Dňa učiteľov ocenil v rámci 16. ročníka slávnostnej akadémie 30 pedagogických zamestnancov stredných škôl v jeho pôsobnosti. Symbolické ocenenie bolo učiteľom udelené za ich obetavú a výnimočnú prácu.

            “Učitelia, srdečne vám ďakujeme za tvorivú a obetavú prácu v oblasti výchovy a vzdelávania detí a mládeže. ”

            Za našu školu ocenenie získala Mgr. ERIKA FIGULI !

            Srdečne blahoželáme a prajeme ešte veľa síl, energie a chuti do ďalšej práce!

          • Žiacka školská rada praje učiteľom k ich sviatku

          • Srdečný pozdrav žiacky s úctou letí k vám,

            kvet vďaky prijmite, ktorý vám dnes dám.

            Ďakovať vám všetkým chceme,

            úprimne, tak ako to vieme.

            Za všetky trápenia, úsilia, obete,

            za všetko poučné, čo nám vždy poviete.

            K slušnosti sa nás snažíte vychovať,

            vedomosti v nás nadlho zachovať.

            Vždy nám dáte správne rady,

            všetci vás máme úprimne radi.

            Vzdelaných a dobrých ľudí chcete z nás mať,

            preto si vás budeme navždy ctiť a na vás spomínať.

          • ​​​​​​​Maturitné skúšky zohľadnia dištančnú výučbu. S prípravou pomôže „Manuál spokojného maturanta“

          •  

             

            Ministerstvo školstva uvádza: 

            Maturitné skúšky zohľadnia dištančnú výučbu. S prípravou pomôže „Manuál spokojného maturanta“

            Maturitná skúška tradične pozostáva z písomného testu z vyučovacieho jazyka, cudzieho jazyka a matematiky, zo slohu a z ústnej alebo praktickej časti. Štandardizovaný test a sloh budú maturanti písať od 15. do 18. marca 2022. Náhradný termín je v dňoch od 5. do 8. apríla 2022 a opravný termín v dňoch 5. až 8. septembra 2022.

            Na úspešnosť v štandardizovanom teste musí žiak dosiahnuť viac ako 33 %. Na úspešnosť v slohu musí žiak dosiahnuť viac ako 25 %. Vzorové testy pre jednotlivé predmety z uplynulých rokov nájdu žiaci na webovom sídle NÚCEM.

            „Maturitné testy použité v roku 2022 boli pripravené s ohľadom na dištančné vzdelávanie. Testy zo slovenského jazyka a literatúry oproti predošlým rokom zostavovalo viac odborníkov a kontrolovalo ich 15 recenzentov, oproti bežnému počtu 4 či 5. Navyše testy posudzovali aj učitelia stredných škôl s ohľadom na dištančné vzdelávanie. Tí sa zhodli, že testy sú vhodné a môžu byť zadané maturantom v tomto školskom roku,“ priblížil šéf rezortu školstva Branislav Gröhling.

            Recenzenti mali za úlohu v testoch eliminovať nejednoznačné otázky. Učitelia zo stredných škôl zas posudzovali, či sú testy vhodné vzhľadom na dištančné vzdelávanie. Recenzenti aj učitelia sa zhodli a odporučili testy zadať maturantom v školskom roku 2021/2022. Okrem upravenia obsahu testov majú v tomto roku žiaci navýšený čas na písomnú maturitu o 15 minút pre každý predmet.

            Viac na: https://www.minedu.sk/maturitne-skusky-zohladnia-distancnu-vyucbu-s-pripravou-pomoze-manual-spokojneho-maturanta/

            Manuál spokojného maturanta nájdete na: 

            https://www.alianciastredoskolakov.sk/_files/ugd/c16f0f_d0c53044cb044cc491ca52025d24488c.pdf

          • Deň solidarity s Ukrajinou - finančná zbierka

          • Dňa 3. 3. 2022 sme v rámci Dňa solidarity uskutočnili v našej škole finančnú zbierku. Chcela by som vysloviť veľké ĎAKUJEM všetkým žiakom, ich rodičom, zamestnancom školy, ktorí s obrovským srdcom, empatiou a súcitom voči utečencom z Ukrajiny prispeli do nášho spoločného diela. Vyzbierali sme úžasnú sumu 516 eur, ktorá bude použitá na nákup potravín či hygienických potrieb podľa aktuálnej situácie.

            Mgr. Turčinová

          • Deň solidarity - 3.3.2022

          • Bojujme aj my!

            zbraňami ľudskosti, solidarity, lásky, pokoja, súdržnosti a vzájomnej pomoci!

            Čo môžeme urobiť my?

            • doniesť do školy  trvanlivé potraviny alebo hygienické potreby
            • vo štvrtok 3. 3. 2022 prejaviť Deň solidarity zladením oblečenia do modrejžltej farby
            • v tento deň 3. 3. 2022 bude prebiehať v škole finančná zbierka, za ktorú sa nakúpia potraviny či iné potrebné veci
          • Ako nás drogy poznamenali - Večery o živote

          • Vážení rodičia, kolegovia, milí študenti, 

            dávame Vám do pozornosti pokračovanie seriálu ODKRÝVANIE TICHA  bude pokračovať témou DROGOVÁ ZÁVISLOSŤ - niečo s čím sa môže stretnúť každý z nás.  Akciu  organizuje OZ Ženy Orava v spolupráci s Oravskou knižnicou A Habouštiaka a  bude sa  konať 3.3.2022 o 16.00 hod. v Oravskej knižnici - spoločenská miestnosť. Hosťami akcie budú - odvážna mama so synom, ktorí chcú podať svedectvo o tom, ako závislosť zmenila ich životy. Ich partnermi budú ľudia, pre ktorých je drogová závislosť "denným chlebom".

             

          • Maturanti - DOD - Strojnícka fakulta ZA

          • Vážení maturanti!

            Boli by sme veľmi radi, keby sa na našu webovú stránku: www.fstroj.uniza.sk počas uvedeného dňa pred 16.00 hod pripojili a aspoň takto virtuálne sa zúčastnili DOD. Program bude moderovať Doc .Branislav Ftorek , prodekan pre vzdelávanie na SjF ŽU v Žiline a žiakom sa prihovorí aj  Prof. Milan Saga, dekan strojníckej fakulty. Študenti sa počas cc 45 min dozvedia o všetkých možnostiach štúdia, podania prihlášok, ubytovania, športového a kultúrneho vyžitia ako aj  o ostatných podmienkach a možnostiach, ktoré ich na SjF ŽU v Žiline čakajú. Zároveň majú možnosť informovať sa o všetkých ďalších skutočnostiach, ktoré ich zaujímajú.

            Verím, že aj takýmto spôsobom môžeme motivovať vašich žiakov pre štúdium na SjF ŽU v Žiline.

            S pozdravom

             

            PhDr. Marta Jozefíková

            Referát pre styk s verejnosťou

            SjF ŽU v Žiline

          • 🍀 ​​​​​​​SÚŤAŽ 🍀 - ZDIEĽAČKA

          • Milí žiaci, 

            dávame Vám do pozornosti 🍀 SÚŤAŽ 🍀, ktorá prebieha na našom FB a IG účte - neváhajte a zapojte sa aj VY :)

             

            Stačí splniť pár podmienok:

             * LIKE na našu stránku 

            ODPOVEĎ na otázku do komentára:  S koľkými zameraniami plánuje škola otvoriť odbor                               MECHANIK ELEKTROTECHNIK v šk. roku 2022/2023? 

            ZDIEĽAŤ verejne príspevok 

            OZNAČIŤ kamaráta/kamarátku, ktorí by tiež chceli vyhrať                             

                       (Správnu odpoveď nájdete na www.sospknazia.sk v zložke VIRTUÁLNE DOD 2021.)

             

            https://www.facebook.com/SOSPDK/photos/a.101505500189821/1670511119955910/

             

            https://www.instagram.com/p/CYOofaAIS1T/ 

             

            DRŽÍME VÁM PRSTY 🍀

             

             

          • Vianočné prianie

          • Opäť k nám prichádzajú Vianoce....najkrajšie sviatky v roku, keď všetci túžime, aby boli pokojné a šťastné. Svoje prianie nám dnes ponúka aj TOMÁŠ JAKUBJAK z III. E triedy. Verím, že osloví každého z nás a všetkých naplní láska, pokoj, radosť a šťastie, ktoré v nás zotrvajú aj po Vianociach....


            Ako každý december, aj tentokrát sa k nám blížia Vianoce. Pre tento deň v roku občas nestíhame nakúpiť darčeky, upratať dom, vyzdobiť stromček a rozžiariť vôkol seba jagavé svetielka. Áno, toto všetko znie úžasne, ale... zastavme sa tentokrát na malú chvíľu. Čo pre nás Vianoce znamenajú? Sú to spomienky na čas strávený s blízkymi ľuďmi? Azda darčeky? Výzdoba a atmosféra? Toto všetko k Vianociam patrí... Alebo? Samozrejme, že k tomu patria aj všetky tradície, spomienky a mnoho ďalšieho, avšak, čo naše pocity? Nezmyselne súťažíme v tom, kto dá aký darček, kto napečie viac druhov koláčov alebo kto bude mať najkrajšiu dekoráciu. Sú toto skutočné Vianoce? Nie,... Vianoce sú to, čo počas nich prežijeme a najmä pocítime. Majme v sebe lásku a darujme ju bez túžby dostať ju späť. Darujme dôvod na radosť, bez nutnosti byť obdarovaný. Pomôžme druhým žiť Vianoce bez potreby niečo získať. Vianoce sú dôvodom konať, milovať, odpúšťať a rozdávať. Rozdajme sa okoliu tým, kým všetci sme. Buďme preto bohatí srdcom a rozdajme sa chudobným, buďme šťastní a potešme nešťastných, buďme zdraví a uzdravme chorých. Buďme zmenou a zmeňme všetko, čo sa roky nemenilo. Odovzdajme sa ako dar, pre pocit radosti. Hľadajme v očiach najbližších radosť a najmä v tých nevinných detských, ako im zažiari iskra nadšenia. S motiváciou a túžbou zapáliť v nás tie naše sviece si zaprajme šťastné a veselé Vianoce a spravme zo sveta aspoň na moment lepšie miesto pre všetkých.

          • Školské kolo Olympiády v nemeckom jazyku

          • Dňa 26.11. 2021 sa uskutočnilo školské kolo olympiády v nemeckom jazyku. Vzhľadom na pandemickú situáciu sa realizovalo online formou. Zúčastnilo sa ho 5 žiakov z 2. a 3. ročníka, ktorí riešili písomný test pozostávajúci z posluchu a čítania s porozumením a tiež z gramatického testu.

            Víťazmi sa stali:

            1. miesto: Dávid Kurčina z II.z Emm

            2. miesto: Filip Hutira z II.Emm

            3. miesto: Pavol Melek z III.Eme

            Víťazom blahoželáme a držíme palce v okresnom kole.

                                                                                                                     Mgr. Tatiana Jonáková