• Vianočné prianie

          • Opäť k nám prichádzajú Vianoce....najkrajšie sviatky v roku, keď všetci túžime, aby boli pokojné a šťastné. Svoje prianie nám dnes ponúka aj TOMÁŠ JAKUBJAK z III. E triedy. Verím, že osloví každého z nás a všetkých naplní láska, pokoj, radosť a šťastie, ktoré v nás zotrvajú aj po Vianociach....


            Ako každý december, aj tentokrát sa k nám blížia Vianoce. Pre tento deň v roku občas nestíhame nakúpiť darčeky, upratať dom, vyzdobiť stromček a rozžiariť vôkol seba jagavé svetielka. Áno, toto všetko znie úžasne, ale... zastavme sa tentokrát na malú chvíľu. Čo pre nás Vianoce znamenajú? Sú to spomienky na čas strávený s blízkymi ľuďmi? Azda darčeky? Výzdoba a atmosféra? Toto všetko k Vianociam patrí... Alebo? Samozrejme, že k tomu patria aj všetky tradície, spomienky a mnoho ďalšieho, avšak, čo naše pocity? Nezmyselne súťažíme v tom, kto dá aký darček, kto napečie viac druhov koláčov alebo kto bude mať najkrajšiu dekoráciu. Sú toto skutočné Vianoce? Nie,... Vianoce sú to, čo počas nich prežijeme a najmä pocítime. Majme v sebe lásku a darujme ju bez túžby dostať ju späť. Darujme dôvod na radosť, bez nutnosti byť obdarovaný. Pomôžme druhým žiť Vianoce bez potreby niečo získať. Vianoce sú dôvodom konať, milovať, odpúšťať a rozdávať. Rozdajme sa okoliu tým, kým všetci sme. Buďme preto bohatí srdcom a rozdajme sa chudobným, buďme šťastní a potešme nešťastných, buďme zdraví a uzdravme chorých. Buďme zmenou a zmeňme všetko, čo sa roky nemenilo. Odovzdajme sa ako dar, pre pocit radosti. Hľadajme v očiach najbližších radosť a najmä v tých nevinných detských, ako im zažiari iskra nadšenia. S motiváciou a túžbou zapáliť v nás tie naše sviece si zaprajme šťastné a veselé Vianoce a spravme zo sveta aspoň na moment lepšie miesto pre všetkých.

          • Školské kolo Olympiády v nemeckom jazyku

          • Dňa 26.11. 2021 sa uskutočnilo školské kolo olympiády v nemeckom jazyku. Vzhľadom na pandemickú situáciu sa realizovalo online formou. Zúčastnilo sa ho 5 žiakov z 2. a 3. ročníka, ktorí riešili písomný test pozostávajúci z posluchu a čítania s porozumením a tiež z gramatického testu.

            Víťazmi sa stali:

            1. miesto: Dávid Kurčina z II.z Emm

            2. miesto: Filip Hutira z II.Emm

            3. miesto: Pavol Melek z III.Eme

            Víťazom blahoželáme a držíme palce v okresnom kole.

                                                                                                                     Mgr. Tatiana Jonáková

          • Linky pomoci

          • Milí študenti, rodičia, kolegovia,

            Zas fungujeme za takých nezvyčajných podmienok z domu bez možnosti kontaktu so spolužiakmi, vyučujúcimi a kolegami, museli sme obmedziť aj kontakty s rodinou, či priateľmi.

            Mnohí to zvládame úplne bez problémov a iní zas nie. Takéto obdobia dokážu  medzi nami zvýšiť výskyt rôznych úzkostných porúch, depresií a iných pre nás nepríjemných stavov.

            Ak by ste si teda chceli s niekým o týchto situáciách v kľude porozprávať a vyriešiť tento stav, môžete sa obrátiť na odborníkov podľa Vášho zváženia prostredníctvom telefónu na týchto číslach :

            • Modrý anjel  Tím krízovej intervencie  - 0944 171 272
            • Krízová linka pomoci – www.krizovalinkapomoci.sk – 0800 500 333
            • IPčko – www.ipcko.sk
            • Linka detskej istoty – 116 111
            • Linka dôvery Nezábudka 0800 800 566
            • Linka detskej dôvery – 0907 401 749

            V prípade, že máte záujem o osobný kontakt, máte možnosť si dohodnúť stretnutie s klinickými psychológmi na týchto číslach :

            • PhDr. Maťašová ( Ružomberok, Podhora 1283/7) – 0907 978 368
            • PhDr. Petríčková ( Ružomberok, A.Bernoláka 1420/12 )  0905 450 747
            • PhDr. Filková ( Námestovo) – 043/55 23 898
            • PhDr. Tuková ( Tvrdošín ) – 043/53 92 929

            S pozdravom

             

            Ing. Adriana Bellová

            riaditeľka školy

        • Sv. Mikuláš
          • Sv. Mikuláš

          • Svätý Mikuláš bol naozajstný svätec! Majetok rozdával chudobným a jeho srdce bolo vždy otvorené druhým...Možno stačí mať dobre otvorené oči, aby sme videli plačúcich, ktorým môžeme zotrieť slzy z tváre... Možno stačí dobre počúvať aj druhých a budeme počuť volanie o pomoc aj tých, ktorí sú ticho....Možno stačí mať otvorenú náruč, kde objatie nájdu tí, ktorí lásku nemajú.... Možno stačí podať ruku padajúcim a zdvihnúť ich opäť hore....

            Nebojme sa prejaviť svoju ľudskosť! Majme aj my srdcia plné lásky. Svätý Mikuláš nech nám je vzorom nielen dnes.

            Všetkým prajem v mene ŽŠR krásneho Mikuláša.

            Mgr. M. Turčinová

          • Informatické súťaže

          • Medzinárodná informatická súťaž Ibobor v tomto školskom roku otvorila prostredie pre kategórie stredných škôl 9. a 11. novembra 2021. Po prvýkrát sa konala súťaž v spolupráci s Edupage. Všetci žiaci našej školy dostali prihlasovacie údaje do hlavnej súťaže. V kategórii JUNIOR sa prihlásilo 72 žiakov. Do kategórie SENIOR sa zapojili 24 žiaci.  V národnom kole obsadili naši žiaci miesta od 10 486. po 922., čo predstavuje 83. percentil.  

            V školskom kole sme vyhodnotili najlepších účastníkov:

            SENIORI

            Mores Radoslav         IV.Cp              50,67 bodov

            Holeček Ján                III.Emm          47,33 bodov

            Žuffa Tomáš               IV.Eme           44,00 bodov

             

            JUNIORI

            Tulinský Tobias         I.Eme              50,67 bodov

            Étienne Kneubühler   I.Eme              45,33 bodov

            Štefan Karč                II.Cmn            43,00 bodov

             

            Školské kolo súťaže Spracovanie informácií na počítači (SIP) prebehlo 9. 11. 2021 administratívnym spracovaním výsledkov z triednych kôl.

            Najlepšie výsledky dosiahli:

            Chmelan   Marek       IV. Cmsz        3 874 úderov za 10 minút

            Hudec Tobiáš             I. Eme             1 749 úderov za 10 minút

            Jakubjak Lukáš          I. Emm           1 421 úderov za 10 minút

            Blahoželáme a prajeme veľa vytrvalosti pri príprave do krajského kola, ktoré sa uskutoční vo februári 2022.

             

            Mgr. Terézia Ptačinová

          • Rodičovské združenie

          • Vážení rodičia!

            Dňa 2.12.2021 sa bude konať triedne rodičovské združenie od 16. hod. on-line na MS Teams formou osobných konzultácií.Triedni učitelia Vám zašlú link na prihlásenie. 

            Keďže vyučovanie v škole je na základe Vyhlášky RÚVZ v D.Kubíne č.265/2021 prerušené, využite aspoň takúto možnosť informovania sa o výchovno-vzdelávacích výsledkoch Vášho dieťaťa v škole a na odbornom výcviku. Ak by Vám tátomožnosť  nevyhovovala, kontaktujte triedneho učiteľa telefonicky, alebo cez edupage a dohodnite si individuálnu konzultáciu.

            S pozdravom

            Ing. Iveta Bruncková, ZRTV