• Stovežatá Praha - exkurzia III.E a III.C

          • 18. a 19. apríla 2024 nás privítalo hlavné mesto ČR priam sibírskou zimou. My, Oravci a Liptáci, sme sa však nedali zahanbiť a vydali sme sa objavovať krásy, temné stránky i historické kúzlo tohto veľkomesta. 

            Dve noci sme nespali. V nočnom vlaku cestou do Prahy i späť domov sa totiž hrali karty, smialo sa na zážitkoch i fotkách a živo debatovalo o kadečom... Prvý deň v Prahe nás preto sem-tam pri chôdzi potrápila i únava.

            Zastavili sme sa pri Prašnej bráne, a potom už hor sa do prístavu! Oddýchli sme si pri hodinovej plavbe loďou po Vltave. Karlov most i Hradčany, Malá strana i rozhľadňa na Petříne z lode vyzerali ešte oveľa honosnejšie a krajšie. Kochali sme sa pohľadom na históriu Prahy, aj keď nám trochu oziabalo prsty, zima sa v tieto dni ešte nechcela vzdať svojej vlády.

            Ďalším bodom programu bola návšteva Národného technického múzea. Najmä v časti o doprave mali študenti čo obdivovať. Historické automobily, lietadlá i motorky, to všetko sa zapísalo do ich spomienok.

            Cesta metrom bola tiež unikátnym zážitkom. Vidieť tzv. mravenisko ľudí, kamsi sa ponáhľajúci dav, pochopiť logiku prepravy metrom, vedieť, na aké metro /smer/ nastúpiť a v akom bode - uzle zas prestúpiť, to sme sa učili počas nášho výletu. 

            Druhý deň, v piatok, sme takmer celý prežili v ZOO. Exotické zvietará zo všetkých svetadielov nám ukázali, aká impozantná je naša planéty a že my, ľudstvo, sme jej súčasťou, nepatrnou, ale dôležitou pre zachovanie harmónie celku a pri ochrane ohrozených druhov. 

            Poobede nám už začalo pršať, no neodradilo nás to od túžby vidieť zmenšenú kópiu /v pomere1:5/ slávnej Eiffelovej veže.Vybrali sme sa teda lanovkou na PetřínNa vrchol Petřínskej rozhľadne viedlo 299 schodov, teda šliapali sme statočne. Odmenou nám bol skvostný pohľad na celú Prahu z výšky 58, 70 metrov.

            Odchádzalo sa nám ťažko, veď na Prahu sú i dva dni málo, ale aj tu platilo, že všade dobre, doma s blízkymi najlepšie...

             

            Pozn. Za fotky ďakujeme nášmu šikovnému dvornému fotografovi Lukášovi Vrašťákovi z III.E!

          • Súťaž Mladý mechatronik 2024 v Trnave

          • Dňa 23.4 a 24.4.2024 sa uskutočnil 8. ročník celoštátnej  súťaže stredných odborných škôl Mladý mechatronik  Skills Slovakia 2024. Vyhlasovateľom súťaže bolo Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR. Súťaž sa konala na  Materiálovo-technologickej fakulte STU so sídlom v Trnave. Súťažili dvojice, ktoré mali v časovom limite 2 hodiny poskladať, naprogramovať a odskúšať montážny stroj určený na montovanie a triedenie výrobkov. Našu školu reprezentovala dvojica Andrej Zuberský a Michal Novák z triedy 3.D.

            Cieľom súťaže je zvyšovanie odbornej úrovne žiakov a rozširovanie  odborno-teoretických a odborno-praktických zručností a vedomostí v odbore mechatronika.  Súčasťou podujatia boli ďalšie odborné aktivity určené pre žiakov a pedagógov. Žiaci programovali robotické ruky, testovali  automatizáciu výrobných liniek pomocou PLC zariadení a mali možnosť nahliadnuť do laboratórií Materiálovo-technologickej fakulty.

            Vo veľkej konkurencii z celého Slovenska dokázali naši študenti preukázať svoje zručnosti a znalosti a umiestnili sa na krásnom 10. mieste, ako najlepšie družstvo z regiónu Oravy. Odbor mechatroniky zaznamenal výrazný rast na našej škole, čoho dôkazom je záujem študentov o tento odbor, lepšiace sa výsledky na súťažiach a zmodernizovanie učební na našej škole. Ďalším dôkazom vzostupu tohto odboru sú študenti, ktorí pokračujú štúdiom na Trnavskej univerzite a mali sme možnosť sa s nimi stretnúť.

            Ďakujeme žiakom, ktorí nás reprezentovali a aj pedagógom, ktorí ich pripravovali.

             

             

             

             

             

          • ALMA MATER 2024 – miniveľtrh vysokých škôl

          •  

            ALMA MATER 2024, miniveľtrh vysokých škôl, je projekt Ministerstva školstva výskumu, vývoja a mládeže Slovenskej republiky, ktorého cieľom je predstaviť stredoškolským študentom ponuku vysokých škôl na Slovensku. Žiaci majú  zároveň príležitosť dozvedieť sa o možnostiach, ako získať motivačné štipendium počas štúdia na slovenskej vysokej škole. Miniveľtrh sa postupne v priebehu jarných mesiacov uskutočnil vo všetkých krajských mestách Slovenska. Žiaci našej školy, terajší tretiaci študijných odborov, ktorí majú záujem o vysokoškolské štúdium, sa ho zúčastnili 5. apríla 2024 v Žiline. Účastníci mali možnosť stretnúť sa so zástupcami škôl, na ktoré sa v budúcnosti plánujú hlásiť, príležitosť spýtať sa na otázky, ktoré ich v súvislosti so štúdiom a podmienkami prijatia zaujímajú. Zároveň mohli priamo na mieste získať informácie o možnosti poberania motivačného štipendia a vyplniť dotazník. Najväčší záujem mali naši zúčastnení žiaci o štúdium elektrotechnických odborov.

            Našim študentom, ktorí majú sen študovať na univerzite, želáme, aby jedného dňa v rukách držali vytúžený diplom absolventa vysokej školy!

          • Prezentácia nového študijného programu Strojníckej fakulty STU v Bratislave v spolupráci s partnerskou firmou Miba Sinter Slovakia s.r.o. v Dolnom Kubíne

          • 20. marca 2024 sa žiaci tretieho ročníka SOŠP a ďalších stredných škôl zúčastnili prezentácie nového študijného programu Strojníckejfakulty STU v Bratislave v priestoroch Miba Sinter Slovakia s.r.o. v Dolnom Kubíne, ktorá je partnerskou firmou fakulty. „Študuj. Praxuj. Zarábaj.“ je motto programu Profesijný bakalár: Prevádzkový technik dopravnej a výrobnej techniky. Žiaci praxujúci vo firme, so záujmom o vysokoškolské štúdium, mali možnosť bližšie sa oboznámiť s cieľmi a náplňou tohto programu, aj ďalšími možnosťami, ktoré ponúka Strojnícka fakulta Slovenskej technickej univerzity. Záujemcovia mali príležitosť dostať odpovede na otázky súvisiace s podmienkami a obsahom vzdelávania. Súčasťou akcie bola aj prehliadka jednej z výrobných hál firmy Miba Sinter Slovakia s.r.o.

          • Stretnutie Mládežníckeho parlamentu ŽSK

          • Dňa 22.4.2024 sa predseda a člen ŠP našej školy, Michal Novák a Matej Noga, zúčastnili stretnutia Mládežníckeho parlamentu ŽSK. Pred poslancov na Zastupiteľstve ŽSK predstúpilo viac než 130 žiakov zo 40 stredných škôl Žilinského kraja, ktorí sú súčasťou novovzniknutého mládežníckeho parlamentu. Zástupcovia jednotlivých regiónov predstavili svoju činnosť a vízie. Následne im boli udelené delegačné listiny.

          • Deň učiteľov

          • Na Slovensku a Česku oslavujeme Deň učiteľov od roku 1955 a 28. marec pritom nie je náhodný, v tento deň si totiž pripomíname výročie narodenia Jana Amosa Komenského. 

            Pri tejto významnej príležitosti sa dostalo poďakovania a ocenenia aj naším pedagógom. Žilinský samosprávny kraj ocenil zástupcu pre odborný výcvik Mgr. Jozefa Hládeka za jeho obetavú prácu a významný prínos pri rekonštrukcii dielní a športovej haly.

            Primátor mesta Dolný Kubín prijal v obradnej sieni   Mgr. Teréziu Ptačinovú a Mgr. Máriu Dánaiovú  ktorým poďakoval za ich celoživotnú prácu s deťmi, ktorá si vyžaduje srdce, lásku a veľa trpezlivosti.

            Taktiež aj náš Školský parlament pod vedením Mgr. Magdalény Turčinovej si pripravil program a malé prekvapenie pre všetkých pedagógov našej školy. Stretnutie so súčasnými aj bývalými kolegami sa stalo  sviatočnou schvíľou a oslavou všetkých, ktorým je práca aj poslaním a zaslúžia si za svoje znalosti, trpezlivosť a obetu úctu a poďakovanie.

          • Young car mechanic 2024

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Young car mechanic 2024.

            Súťaž pre mladých autoopravárov

            Dňa 5.4.2024 sa štyria naši žiaci 3.ročníka odboru autoopravár zúčastnili regionálneho kola súťaže mladých autoopravárov, sponzorovanej spoločnosťou INTERCARS. Mali možnosť si overiť svoje praktické vedomosti v oblasti pneuservisu, garančných prehliadok vozidiel, výmeny rozvodových mechanizmov, nastavovania svetlometov a diagnostiky zapaľovacej sústavy. Aj keď sa neumiestnili na bodovaných miestach odniesli si množstvo poznatkov pre ich budúce povolanie. Súťaž bola doplnená aj o zaujímavú prednášku o reklamáciách náhradných dielov.

          • Dejepisná exkurzia v Poľsku – Auschwitz-Birkenau a Krakov

          • V pondelok 18. marca 2024 sa žiaci tretieho ročníka zúčastnili dejepisnej exkurzie v Poľsku. Žiaci navštívili miesto jednej z najväčších tragédií v dejinách ľudstva. Na vlastné oči mohli vidieť, čo sa učia na hodinách dejepisu, a stáť na miestach, kde sa len pár desaťročí dozadu odohrávali hrôzy, ktoré ľudstvo dovtedy nepoznalo.

                        V druhej časti odbornej exkurzie žiaci navštívili centrum Malopoľského vojvodstva Krakov, mesto histórie a pamiatok. Poprechádzali sa po nádvorí Wawelského hradu a historickom jadre mesta. Spoločne sa oboznámili s minulosťou aj prítomnosťou tohto mesta a regiónu.

                        Potreba humanity a potreba kultúry boli hlavnými myšlienkami tohto dňa. Veríme, že žiaci si na miestach, ktoré sme navštívili, uvedomili, ako veľmi sú pre nás dôležité, aká nebezpečná je absencia ľudskosti a aká obohacujúca je prítomnosť umenia a kultúry.

          • Brigáda na Židovskom cintoríne v DK

          • Žiaci 1.Aa sa v piatok 22. 3. 2024 zúčastnili  jarnej brigády. Zhrabávali i odpratávali suché lístie, zrevitalizovali trávnik a odstraňovali polámené konáre v zadnej najstaršej časti cintorína.

            Počasie nám prialo, pracovalo sa nám dobre, cintorín zdobili tisíce drobných modrých kvetov.

            Pani PaedDr. Emília Jurčíková, poslankyňa mesta DK a zakladateľka občianskeho združenia Aktív Relax, nám porozprávala o histórii cintorína a zároveń o smutnej histórii komunity obyvateľov Dolného Kubína, ktorí boli počas 2. svetovej vojny vyvezení do Poľska. Z 370 odvezených ľudí reálne prežilo koncentračné tábory len 11. Niektorí žijú dodnes ako svedkovia tej doby.

            V centre cintorína je pamätník ľuďom, ktorí tu žili, boli prinútení odísť a domov sa už nikdy nevrátili.  Sme radi, že sme sa niečo nové o histórii nášho mesta dozvedeli.

            Pochvala za dobrovoľnú prácu a zodpovedný prístup patrí najmä žiakom: Jozef Krško, Šimon Šuhaj, Dávid Waldhauser, Danill Solodovnyk a Marek Juríčka.

            Mgr. Alena Straková, ŠŠP

             

             

          • Rodičovské združenie

          • Vážení rodičia,

            srdečne Vás pozývame na on-line rodičovské združenie, ktoré sa bude konať dňa 10.4.2024 - streda - od 16.00 hod. 

            Triedni učitelia Vám vopred zašlú link na prihlásenie sa do MS Teams.

            V prípade technických problémov kontaktujte triedneho učiteľa alebo správcu siete 0905 753 594.

            Ing. Iveta Bruncková, ZRTV