• Deň Zeme - 22.04.

          • Dňa 21.04.2023 sme sa pri príležitosti Dňa Zeme zapojili do spoločného upratovania a skrášlenia mesta. Žiaci vyčistili areál a okolie školy, nábrežie Oravy od Jelšavy po železničnú stanicu. Všetkým zúčastneným sa chceme veľmi pekne poďakovať.

          • Veľkonočná kvapka krvi

          • Dňa 30.marca 2023 sa 12 študentov Strednej odbornej školy polytechnickej Dolný Kubín - Kňažia zúčastnilo dobrovoľného darcovstva krvi na Hematologicko – transfuziologickým oddelením v Dolnom Kubíne.

             

            Najmä pre  prvodarcov to bol krok na ceste k osobnej dospelosti. Z chlapcov sa stali muži uvedomujúci si zodpovednosť za vlastné zdravie i dôležitosť pomoci blížnym v núdzi. Nebolo síce ľahké prekonať počiatočný strach, no túžba odovzdať niečo zo seba v prospech iných nakoniec zvíťazila. Zdravie je predsa to najcennejšie, čo máme. Nestačí však len brať, ale dôležité je aj dávať.

            Pedagógovia Strednej odbornej školy polytechnickej v Dolnom Kubíne - Kňažia sú na svojich študentov úprimne hrdí a podporujú ich v podobných snahách osobným príkladom aj do budúcnosti. Predsa nikdy nevieme, kedy budeme krv darcov potrebovať práve my.

            Všetkým zúčastneným študentom patrí naše veľké ĎAKUJEME!

             

             

            Mgr. Tomáňová Iveta

             

          • Ocenení pedagógovia z našej školy

          • Pri príležitosti dňa učiteľov  Žilinská župa a Mesto Dolný Kubín prijali pedagógov, aby ich ocenili za dlhoročnú pedagogickú prax, významné zásluhy na rozvoji škôl, či výchovno-vzdelávacie úspechy. Za našu školu boli ocenení:

            Mgr. Iveta Strapcová – učiteľka anglického jazyka

            Mgr. Magdaléna Turčinová – učiteľka slovenského jazyka a literatúry

            Bc. Alojz Konfala – majster odbornej výchovy

            Učitelia vždy boli a sú vzorom a inšpiráciou pre svojich žiakov. Formujú ich a taktiež vychovávajú. Sú súčasťou premeny žiakov. Môžu ovplyvniť ich životy a dokážu tak zmeniť svoje okolie aj svet k lepšiemu.

            Ďakujeme im za poznatky, ktoré svojím žiakom odovzdávajú, aby ich  sprevádzali  počas celého života a taktiež za nekonečnú trpezlivosť, obetavosť a vytrvalosť, ktorú v sebe majú

            Všetkým oceneným kolegom srdečne blahoželáme a prajeme im veľa zdravia, síl a úspechov v pracovnom aj osobnom živote.

          • Študenti, máte nárok na 350 eur na kúpu počítača či tabletu?

          • Digitálna koalícia spolu s ministerstvom pre investície a informatizáciu SR (MIRRI) spustila novú schému pomoci s názvom Digitálny žiak https://digitalnyziak.sk/zakladne-informacie/. Tá spočíva v poskytovaní finančnej dotácie na nákup výpočtovej techniky pre viac ako 152-tisíc žiakov základných a stredných škôl. O príspevok na nákup nového počítača či tabletu môžu požiadať žiaci a ich zákonní zástupcovia do konca júna. Uplatniť si ho budú môcť v niektorej zo stoviek predajní digitálnej techniky v rámci celého Slovenska. 

            Príspevok môžu získať až štyri skupiny žiakov

            Nárok na 350 eurový príspevok majú:

            • žiaci, ktorí sú členmi domácnosti v hmotnej núdzi (príjem členov domácnosti nedosahuje sumy životného minima)
            • žiaci, ktorí majú vyjadrenie zariadenia poradenstva a prevencie o tom, že ich špeciálne výchovno-vzdelávacie potreby vyplývajú z ich vývinu v sociálne znevýhodnenom prostredí
            • žiaci, ktorí sú členmi domácností, ktoré neprekračujú 60 percent mediánu príjmu (na základe potvrdenia o výške príjmu, respektíve doklad o nevykonávaní zárobkovej činnosti, napríklad potvrdenie o nezamestnanej osobe) – pre domácnosť dvoch dospelých s dvomi deťmi do 14 rokov to bolo vlani 890 eur mesačne
            • všetci žiaci prvého ročníka stredných škôl, kvintáni na osemročných gymnáziách (pre školský rok 2022/2023)

            Ako je možné o príspevok požiadať?

            V prvom rade je potrebné vysvetliť, že príspevok nebude vyplácaný v hotovosti alebo na účet, ale formou zľavy pri nákupe hardvéru v obchode s elektronikou. Podmienkou jeho získania je registrácia cez formulár na webe projektu www.digitalnyziak.sk, kde je potrebné vyplniť údaje o dieťati a zákonných zástupcoch, a to najneskôr do 30. júna. Následne MIRRI v jednotlivých štátnych registroch overí, či žiadateľ spadá do kategórie podpory a ak áno, do niekoľkých týždňov dostane potvrdzujúcu SMS správu a informáciu o ďalšom postupe. Rodičia a žiaci si následne môžu vybrať niektorú zo stoviek zmluvných predajní v ich okolí, kde si budú môcť príspevok uplatniť. Postačí im mať so sebou občiansky preukaz a spomínanú SMS správu. Kompletný zoznam zapojených prevádzok bude dostupný na www.digitalnyziak.sk.

            V akej výške bude poskytovaný?

            Digitálny príspevok je jednotný – pre každého žiaka predstavuje sumu 350 eur. Na trhu by sa pritom malo nachádzať minimálne šesť typov zariadení v danej cenovej hladine, ktoré spĺňajú stanovenú technickú špecifikáciu. Platí, že ak bude žiak potrebovať drahšie zariadenie, rodičia zaň môžu doplatiť z vlastných zdrojov.

            Čítajte viac: https://digitalnyziak.sk/casto-kladene-otazky/

            https://tlacovespravy.sme.sk/ts/23150331/ma-vase-dieta-narok-na-350-eur-na-kupu-pocitaca-ci-tabletu.html?fbclid=IwAR1Eaj82CWeXck9fBnNZv3g4TiWJHDeNMD7BDCFYeXn3VLPGzpRf6FvM2js