• TVDK o našom Technickom šikulovi

          • Pozrite si krátke video o našej súťaži pre žiakov základných škôl Technický šikula

            https://www.youtube.com/watch?v=wz7xgSagv7U&list=PLDeOnyHgPfswqzVqvA9K-si-fgTHjirUg&index=4

             

          • Mário Šútovec-I.E a Samuel Furiel-II.H - dve 2. miesta na Trenčianskom robotickom dni

          •     V dňoch 14.-15.02.2018 sa v Trenčíne konal 13. ročník Trenčianskeho robotického dňa – medzinárodnej súťažnej prehliadky robotov, ktorá má za cieľ popularizovať medzi mladými ľuďmi vedu a techniku. 47 súťažných tímov z celého Slovenska, Českej republiky, Nemecka , Maďarska, Poľska a Ukrajiny tu predstavilo 158 robotov, ktorí súťažili v 7 kategóriách.

               V silnej medzinárodnej konkurencii sa podarilo úspešne zabojovať aj študentom našej školy, ktorí tu už druhý rok za sebou podali výborný výkon a umiestnili sa na popredných priečkach :

            1/ v kategórii Follower Easy nad 16 rokov získal Mário Šútovec  výborné 2.miesto

            2/ v kategórii Follower Hard nad 16 rokov získal Samuel Furiel tiež úžasné  2. miesto .

                Na výkon oboch chlapcov pod vedením Ing. Juraja Vraňáka sme právom hrdí a veríme, že ich príklad budú v ďalšom ročníku nasledovať ďalší naši študenti .

          • Technický šikula

          • Dňa 15. februára 2018 sa v našej škole uskutočnil 1. ročník súťaže Technický šikula. Po minuloročnom úspešnom nultom ročníku sme sa rozhodli, že súťaž pre žiakov základných škôl má veľmi dobrú odozvu a budeme v nej pravidelne pokračovať. Sme veľmi radi, že tento rok sa prihlásilo ešte viac škôl - 23  z celej Oravy, s celkovým počtom súťažiacich 46. 

            Úlohy, ktorá žiaci riešili boli opäť zamerané na riešenie technických úloh, hlavolamov, hádaniek ale aj zručnosti. Veď remeslo má zlaté dno. Že táto múdrosť platí aj v dnešnej dobe, potvrdili aj naše spolupracujúce firmy, ktoré nám venovali do súťaže hodnotné ceny.

            Najlepšie si v súťaži počínali títo žiaci:

            1. miesto: ZŠ Liesek - Marián Stas a Samuel Stas

            2. miesto: ZŠ P.O.Hviezdoslava Trstená - Adam Stas a Jakub Kuláš

            3. miesto: ZŠ s MŠ Žaškov - Ivan Javornický a Daniel Brodňanský

            Všetkým školám ďakujeme, že prijali pozvanie, veríme, že sa pri riešení úloh zabavili a hádam aj niečo podučili. Výhercom srdečne blahoželáme a tím, ktorí sa neumiestnili, nesmúťte, možno nabudúce to výjde! Tešíme sa na Vás v novom školskom roku v 2. ročníku.

             

            Celkové hodnotenie si môžete pozrieť v prílohách:

          • Meranie v LabView

          • Do galérie Meranie v LabView boli pridané fotografie.

            Dňa 13. 02. 2018 sa  žiaci  III.C odborov  mechanik elektrotechnik a  programátor obrábacích a  zváracích strojov a zariadení zúčastnili na exkurzii Žilinskej univerzity, kde dostali možnosť merať v  laboratóriách  na   katedre mechatroniky a elektroniky Elektrotechnickej fakulty ŽU.

            Pedagogický dozor vykonávali Ing. Ján Rakús a  Mgr. Terézia Ptačinová.

          • Aplikovaná matematika

          • Do galérie Aplikovaná matematika boli pridané fotografie.

                             Dňa 08. 02. 2018 žiaci  II.H triedy odboru mechanik nastavovač sa zúčastnili na exkurzii Aplikovaná matematika v Žilinskej univerzie, kde dostali možnosť pozrieť si laboratóriá   

            1. meranie v programe LabView na katedre mechatroniky a elektrotechniky
            2. priemyselné roboty
            3. Krajina vĺn – pokusy na kmitanie, vlnenie, akustiku, optiku na katedre fyziky.

            Zúčastnili sa aj aktivit spojených s Dňom otvorených dverí na Elektrotechnickej fakulte.

            Pedagogický dozor vykonávala Mgr. Erika Figuli a Mgr. Terézia Ptačinová.

          • Záložka do knihy pokračovala v Prešove

          •    

            Dňa 7. 2. 2018 sme pokračovali v našom projekte:  „Záložka do knihy spája školy“. Keďže v novembri nás v Kňažej navštívila Stredná zdravotnícka škola z Prešova – pridelená škola na výmenu vyrobených záložiek – teraz sme sa zase my vybrali za nimi do Prešova – konkrétne 28 žiakov, ktorí sa zapojili do výroby záložiek na tému: Literárne osobnosti regiónu.

            Pripravili pre nás celodenný program: najprv sme boli v Divadle Jonáša Záborského na divadelnom muzikáli: „Nikola Šuhaj“, ktoré bolo pre nás všetkých úchvatným umeleckým zážitkom, potom sme sa presunuli do ich strednej školy, kde nás čakal výborný obed a malé sladké pohostenie. Privítala nás ich pani riaditeľka a všetci sme dostali aj darčekové prekvapenie. Poobede sme si pozreli mesto s kultúrnymi pamiatkami a zúčastnili sme sa aj programu školy pod názvom: Talenty školy.

            Všetci sme boli plní zážitkov z návštevy a milého stretnutia a určite sa tento deň v nás zapíše ako ten nezabudnuteľný.

          • Dominik Žitko -IV.H, na Majstrovstvách SŠ v lyžovaní 3. miesto

          • V obľúbenom lyžiarskom stredisku Vrátna Free Time Zone v Terchovej sa 1. februára uskutočnili Majstrovstvá žiakov stredných škôl v zjazdovom lyžovaní a snowboardingu 2018, ktoré slávnostne otvorila predsedníčka Žilinskej župy pani Erika Jurinová. Svoje sily na lyžiarskom svahu na Pasekách si zmerali študenti stredných škôl zo Žilinského kraja už po siedmykrát.

            Súťaže, ktorá je otvorená aj pre žiakov škôl iných zriaďovateľov, sa v tomto ročníku zúčastnilo viac než 170 športových talentov. Mladí športovci pretekali v šiestich kategóriách - mladší dorastenci, mladšie dorastenky,starší dorastenci, staršie dorastenky, snowboarding chlapci a snowboarding dievčatá. Putovný pohár, ktorý sa udeľuje absolútnemu víťazovi pretekov s najrýchlejším časom, si v tomto roku odniesol Tomáš Košík z Gymnázia M. M. Hodžu v Liptovskom Mikuláši.

            Náš Dominik Žitko v kategórii: Zjazdové lyžovanie - starší dorastenci obsadil krásne 3. miesto. Dominik, srdečne blahoželáme!